Zweden heeft nieuwe koninklijke postzegels

Zweden heeft donderdag twee nieuwe postzegels gekregen met daarop respectievelijk koning Carl Gustaf en koningin Silvia. Anders dan Nederland, waar 32 jaar lang dezelfde Beatrixzegels werden uitgegeven, wisselt Zweden regelmatig van portretzegels van de koning. De laatste uitgave dateert van 2010. Ook gaven de Zweedse posterijen zegels uit met daarop werken van prins Eugen, de schilderende zoon van koning Oscar II.

"Het was tijd voor wat nieuws", aldus de Zweedse posterijen. De ontwerper Daniel Bjugård kreeg de opdracht en hij liet zich uiteindelijk inspireren door de eerste postzegels van koning Carl Gustaf uit april 1974, kort na zijn troonopvolging in september 1973. "Ik heb alle zegels die van de koning zijn uitgegeven bekeken, maar deze vond ik het best."

Bjugård voerde de postzegels uit in twee nuances van dezelfde kleur en gebruikte voor de afbeeldingen foto’s van Anna-Lena Ahlström die koning en koningin in het paleis fotografeerde.

De Zweedse posterijen gaven donderdag nog een tweede reeks koninklijke postzegels uit. Ter gelegenheid van de 150e geboortedag van prins Eugen (1865-1947) verschenen er vijf zegels met schilderijen van de prins. De jongste zoon van koning Oscar II liet een koninklijk bestaan achter zich en wijdde zijn leven aan de schilderkunst. In het gerenommeerde museum Waldemarsudde in Stockholm, Eugens voormalige residentie en atelier, is nog altijd een groot deel van zijn werken te bewonderen.