Zó veel loonsverhoging krijgen de Deense royals

In sommige landen is het een heet hangijzer, belastinggelden die toelagen worden voor de zittende royals. In Denemarken is het koningshuis grotendeels geliefd. De minister van Financiën heeft de begroting voor 2021 gepresenteerd. Margrethe krijgt een loonsverhoging.

In Denemarken kennen ze de kroon. Dus 90 miljoen Deense kronen klinkt waanzinnig. Omgerekend in euro’s is dit zo’n 12 miljoen euro. Ook bepaald geen miezerig bedrag. Het is het bedrag, inclusief een loonsverhoging van ongeveer 230.000 euro, dat koningin Margrethe in 2021 hoogstwaarschijnlijk op haar bankrekening gaat ontvangen.

De begroting voor 2021 is namelijk bekendgemaakt. En Minister van Financiën Nicolai Wammen stelt daarin de loonsverhoging voor. Ook kroonprins Frederik krijgt er meer bij. Zijn toelage stijgt van 21,6 miljoen naar 22 miljoen kronen. Van dat bedrag gaat zo’n 2 miljoen kronen naar Mary, zijn vrouw.

Toch komt de staat er aardig goed uit. Met name omdat prins Joachims ex-vrouw, Alexandra, aangaf af te gaan zien van het ontvangen van een toelage. Zij heeft, als moeder van prinses Nikolai en Felix, wel recht op die toelage. Toch besloot ze zodra Felix 18 zou worden, geen geld meer te willen krijgen. En hij werd onlangs 18.

Denmark War Anniversary Liberation Wwii
Frederik Mary En Gezin Vakantie Juli 2020

Lees ook:

Sluiten Meghan en Harry een megadeal met Spotify?

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA, Instagram @detdanskekongehus