Video: Galadiner voor jarige koningin Margrethe

De Denen hebben woensdagavond op maar liefst twee televisiezenders tegelijk de aankomst van de genodigden en koninklijke gasten voor het galadiner ter ere van de 75e verjaardag van koningin Margrethe kunnen zien. Naast de 'ijzeren lijst' van Deense autoriteiten, van regering tot hooggerechtshof en de vertegenwoordigers van Færöer en Groenland, ging de meeste aandacht uit naar de buitenlandse gasten.

De president van IJsland, Ólafur Grimmsson en zijn vrouw, waren de eersten die zich meldden in Christiansborg Slot, het koninklijk paleis dat ook dienst doet als parlementsgebouw. Het contingent Europese koningen werd aangevoerd door de Zweedse koning Carl Gustaf met koningin Silvia, gevolgd door koning Harald van Noorwegen, koning Willem-Alexander en koningin Máxima, de Belgische en Spaanse koningsparen en groothertog Henri van Luxemburg als hekkesluiter.

Vervolgens was het de beurt aan de Deense koninklijke familie, met de Griekse ex-koning Constantijn en zijn vrouw Anne-Marie, een zus van de bijna jarige koningin Margrethe. Ook hun zus prinses Benedikte is erbij, evenals Margrethe's zoons Frederik en Joachim met hun echtgenotes Mary en Marie.

Jarige Filip

Na een ontvangst in de Fluwelen kamer werden de hoofdgasten naar de Grote hal van het paleis geleid, waar het galadiner wordt gehouden. Kroonprins Frederik verzorgde het welkomstwoord. Hij zei dat de Deense koninklijke familie bijzonder blij was dat de Belgische koning Filip woensdag aanwezig was bij het verjaardagsdiner voor koningin Margrethe. "Heel fijn dat u er bent", zei Frederik. Filip is woensdag zelf jarig. Hij is 55 jaar geworden. "We stellen het op prijs dat u hier bent en met ons meeviert", zei Frederik die er in het Frans zijn gelukwensen aan toevoegde.

In de Grote hal van het paleis waren de koninklijke gasten aan een lange tafel over de volle lengte van de zaal geplaatst. Koning Willem-Alexander had de koninginnen Silvia van Zweden en Mathilde van België als tafeldames. Koningin Máxima zat naast de jarige Filip en de Zweedse koning Carl Gustaf.

Op het menu stond onder meer heilbot, kruidensalade, ossenhaas, aardappeltjes met asperges en kaaspannenkoekjes en verjaardagstaart toe. De wijn was afkomstig van het wijngoed van prins-gemaal Henrik, die vanwege de griep verstek moest laten gaan bij het gala voor zijn echtgenote.

Oorlogsjaren

Met een warm en welgemeend 'God beware Denemarken' besloot koningin Margrethe woensdag haar verjaardagstoespraak in Christiansborg Slot. In haar rede tijdens het galadiner keek de koningin kort terug op de afgelopen 75 jaar. "Het is een leeftijd die ik zelfs vijf jaar geleden vooral zag als een theoretisch concept", aldus Margrethe die de mijlpaal donderdag bereikt.

Haar leven is, zo zei de koningin, niet alleen bepaald door haar geboorte op 16 april 1940, maar ook door wat zich een week eerder in Denemarken afspeelde: de Duitse inval op 9 april 1940. "Het heeft mijn leven en mijn kijk op het leven bepaald vanaf het moment dat ik begon te beseffen wat het betekende. Misschien snapt de jongere generatie het niet. Voor hen ben ik een oud mens en is het een jaar uit een ver verleden. Maar ik zie alles dat mij en met Denemarken is gebeurd in het licht van die vijf jaar bezetting."

"Het was mijn lot dat ik mijn vader moest opvolgen en sinds mijn dertiende is mijn lot onlosmakelijk verbonden met dat van Denemarken. Het is een plicht. Het heeft mijn leven richting gegeven en geeft mij meer genoegen dan ik onder woorden kan brengen", aldus Margrethe die haar toespraak begon met het bedanken van haar oudste zoon kroonprins Frederik. Die was op het laatste moment als spreker ingevallen voor zijn sinds dit weekeinde zieke vader prins-gemaal Henrik.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen