Placeholder

Victoria om veiligheidsredenen niet bij conferentie’

De Zweedse kroonprinses Victoria is donderdag niet aanwezig bij de conferentie van Global Child Forum in het Koninklijk Paleis in Stockholm. Een woordvoerster van het hof liet eerder weten dat het met het oog op het verhoogde dreigingsniveau niet verantwoord is dat de kroonprinses zich in dezelfde ruimte bevindt als het staatshoofd, koning Carl Gustaf. Later trok deze woordvoerster haar verklaring echter weer in.

Toen de conferentie donderdagmorgen om 09.00 uur begon in de Rijkszaal van het Koninklijk Paleis, bleek de kroonprinses plotseling afwezig te zijn, zo schrijft de krant Expressen. Haar stoel was op het laatste moment weggehaald. Het hof wilde niet vertellen waar Victoria zich dan wel bevond, maar bevestigde dat de situatie te maken heeft met het verhoogde dreigingsniveau van aanslagen in Zweden. Volgens het hof was het onverantwoord dat zowel het staatshoofd als zijn beoogd opvolger zich in dezelfde ruimte bevonden. Het zou overigens niet de Zweedse nationale veiligheidsdienst Säpo zijn, maar de veiligheidsdienst van het hof zelf die het besluit heeft genomen.

Later trok de woordvoerster van het hof tegenover de publieke tv-zender SVT haar verklaring in: 'De kroonprinses heeft andere verplichtingen. We hebben een actieve koninklijke familie en er zijn meerdere andere leden van de familie die deelnemen. Dit was al langere tijd gepland.' Die laatste uitspraak is opmerkelijk, aangezien Victoria's aanwezigheid bij de conferentie nog altijd in de agenda op de koninklijke website vermeld staat (zie onder).

In zijn openingstoespraak ging de koning niet in op Victoria's afwezigheid. Wel wenste hij alle aanwezigen een goede en inspirerende dag toe. Naast de koning waren ook koningin Silvia, prinses Madeleine en prinses Sofia bij de conferentie aanwezig.