Harald 30 Jaar Op De Troon Foto 1

Verdriet om koning

In het geheim nam koning Harald Ingrid Alexandra mee naar een afgesloten kelder met sarcofagen en schedels aan de muren.

Dat bracht nogal wat teweeg in Noorwegen, want we hebben het over zijn laatste rustplaats. De Noren zullen eraan moeten wennen dat hun zeer geliefde koning, 84 jaar oud en de laatste tijd toch al wat krakkemikkig, er straks niet meer zal zijn.

‘Ik hou erg veel van mijn ouders, dus ik wil er niet de hele tijd aan denken’, zegt kroonprins Haakon. ‘Ik denk niet dat ik volledig voorbereid zal zijn, ik denk niet dat dat zal lukken. Maar ik heb er duidelijk over nagedacht. In onze familie zit het de hele tijd onder de oppervlakte. Dat is al zo sinds ik een kind was.’

De koning zelf lijkt een ontspannen, accepterende houding te hebben tegenover zijn eigen sterfelijkheid. Uit nu pas opgedoken beeld blijkt dat Harald de hele koninklijke familie naar kasteel Akershus bracht voor een zeer speciale traditie. Die is geheim en staat niet op de koninklijke kalender, maar is voor Harald heilig. In het fort is een speciale grafkamer, een mausoleum, waar Noorse vorsten voor eeuwig rusten.

LEES OOK:

NOORSE KONING HARALD WEER AAN HET WERK NA MAANDEN ZIEKTEVERLOF

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: Svensk Dam