Norway Royalty

Stoer! Prinses in straaljager

De Noorse prinses Ingrid Alexandra is met 17 jaar de stoerste van allemaal. Afgelopen zaterdag vloog ze in een F16-gevechtsvliegtuig, dat ze ook zelf bestuurde

.

Dat gebeurde nu de Noorse luchtmacht, net als de Nederlandse, afscheid neemt van het toestel.

Grappig; haar vader vloog als piloot een van de eerste.

Drie weken geleden bezocht de prinses de Jagerstroep in het speciale commando van de strijdkrachten in Rena. De prinses stortte zich in militair uniform van een springtoren, waar de soldaten het parachutespringen oefenen.

Prinses Ingrid Alexandra wordt op 21 januari 18. Of ze na de middelbare school voor de krijgsmacht kiest, zoals haar vader en grootvader deden, staat volgens de koninklijke familie nog niet vast.

Kroonprins Haakon is generaal en admiraal, de hoogste militaire rangen in Noorwegen. Hetzelfde geldt voor koning Harald. Als de huidige monarch is hij ook de opperbevelhebber van de strijdkrachten – zoals zijn kleindochter, prinses Ingrid Alexandra, zal zijn als ze koningin wordt.

Oma maakte de weg vrij

De grootmoeder van de prinses, koningin Sonja, ging ook in het leger. Als kroonprinses werd ze de eerste vrouwelijke kolonel van het land en de eerste vrouw in de koninklijke familie met een militaire rang. Koningin Sonja heeft zelf gezegd dat het belangrijk voor haar was, omdat ze de weg wilde effenen voor andere vrouwen en deuren voor hen wilde openen in de krijgsmacht.

‘De strijdkrachten zijn een door mannen gedomineerde instantie, dus het is niet erg gemakkelijk voor vrouwen om gehoord te worden. Als ik ze op de een of andere manier zou kunnen helpen om gehoord te worden en een betere status te krijgen, zou ik daar heel graag aan willen bijdragen’, zei koningin Sonja.

LEES OOK:

16-JARIGE PRINSES INGRID ALEXANDRA WINT GOUD TIJDENS SURFKAMPIOENSCHAP

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: NRK

Beeld: ANP