Silvia viert verjaardag met haar naasten

Koningin Silvia van Zweden viert maandag in besloten kring haar 70e verjaardag. Op Drottningholm Slott, de koninklijke residentie is ‘s avonds een diner voor de jarige waarvoor alleen naaste vrienden en familie zijn uitgenodigd. Het samenzijn met vrienden is belangrijk zo liet Silvia weten. "Ik wil proberen meer tijd voor hen vrij te maken. Vaak is het niet voldoende”, aldus de koningin.

In Stockholm wordt de verjaardag aangekondigd met 21 saluutschoten vanaf Skeppsholmen. De afgelopen dagen is al vooruit gelopen op de viering. Zo kreeg Silvia een liefdadigheidsconcert aangeboden, dat maandagavond op de televisie te zien is, en was er in het paleis een verjaardagsreceptie waarbij ook premier Fredrik Reinfeldt zijn gelukwensen kwam aanbieden.

Ook werkte de koningin mee aan een bijzonder interview waarbij passanten op het station van Stockholm voor een videocamera een vraag konden stellen, die Silvia later bekeek en beantwoordde. Het resultaat is geplaatst op de website van het koninklijk huis. "Het is spannend om koningin te zijn”, vertelde ze.

Olympische Spelen

"Ik heb geen spijt dat ik trouwde met de man van wie ik hou”, voegde ze eraan toe over haar huwelijk in 1976 met de Zweedse koning Carl XVI Gustaf die ze 4 jaar eerder had leren kennen bij de Olympische Spelen in München. Carl Gustaf was toen nog kroonprins, maar kwam een jaar later op de troon door het overlijden van zijn grootvader koning Gustaf VI Adolf.

Koningin Silvia is op 23 december 1943 in het Duitse Heidelberg geboren als Silvia Sommerlath, dochter van een Duitse vader en een Braziliaanse moeder. Ze woonde enige jaren in Brazilië en zegt van zichzelf dat ze een Braziliaans hart en een Duits hoofd heeft, en sinds haar huwelijk "een Zweedse ziel”.