Silvia van Zweden krijgt Martin Buber Plaquette

De Zweedse koningin Silvia heeft dinsdag de Martin Buber Plaquette in ontvangst genomen. Filosoof Werner Janssen, bestuursvoorzitter van stichting Euriade, overhandigde haar de prijs in abdij Rolduc in Kerkrade.

De Martin Buber Plaquette wordt door Euriade jaarlijks toegekend aan mensen die zich verdienstelijk hebben gemaakt voor hun medemens. De Zweedse koningin kreeg de prijs omdat ze zich inzet voor kinderen. Met haar World Childhood Foundation biedt Silvia zorg en hulp aan kinderen en hun moeders die op straat leven of misbruikt zijn.

De prijs is vernoemd naar de filosoof Martin Buber (1878-1965), die zich inzette voor dialoog en respect voor elkaar. Eerdere prijswinnaars waren onder anderen Richard von Weizsäcker, Michail Gorbatsjov, prinses Irene en Garry Kasparov.

Lof voor Oranjes

De Zweedse koningin Silvia heeft een goede band met de Oranjes, zo vertelde ze dinsdag. "Ik ken Beatrix heel goed. Ik ben zeer op haar gesteld", zei de Zweedse over de prinses.

Ook over ons koningspaar niets dan lovende woorden. "Koningin Máxima is zo sympathiek. En koning Willem-Alexander is ook een prachtig mens. Jullie boffen maar", zei ze tegen de Nederlandse pers.