×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Twee of drie zoenen?

  Door Marc van der Linden

  Wat heeft iedereen zich druk gemaakt over prins Harry en zijn Meghan. Ik ook hoor. Ik had vooral medelijden met die oude koningin Elizabeth en vond het ook heel zielig voor prins Charles, die toch al zijn leven lang in de reserverol heeft gelopen. En juist nu hij bijna aan de beurt moet zijn, kan hij niet meer op zijn populaire jongste zoon…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Marie snoert Deense critici de mond

  Een geboren Française is actief bezig in Denemarken

  Prinses Marie snoert Deense critici de mond

  Gravin van Monpezat  onderbreekt haar verblijf in Frankrijk enkele dagen voor een serie publieke optredens in Denemarken. Die hebben weliswaar deels een Frans randje, maar kunnen tevens de talloze critici van Marie en haar echtgenoot prins Joachim even de mond snoeren.

  Joachim (50), de jongste zoon van koningin Margrethe, is afgelopen zomer met zijn vrouw en twee jongste kinderen naar Parijs verhuisd om daar op uitnodiging van Frankrijk een intensieve hoge militaire opleiding te volgen.

  De studie laat hem geen tijd om in eigen land verplichtingen op zich te nemen. Dat leidde in de Deense media tot soms felle discussies. De prins zou voor de duur van zijn verblijf in Frankrijk zijn staatstoelage moeten inleveren, zo werd geopperd. Joachim, koningshuis en regering waren het daar niet mee eens.

  Voedselverspilling

  Dat prinses Marie, een geboren Française, nu wel actief is in Denemarken, ondermijnt de kritiek. Dinsdag is ze aanwezig bij de lancering van het boek ‘Eten met respect’, waarvoor ze zelf het voorwoord schreef en vier recepten leverde. Het kookboek richt zich op het voorkomen van voedselverspilling en voor elk verkocht exemplaar gaat een bijdrage naar ‘Folkekirkens Nødhjælp’, het noodhulpprogramma van de Deense kerk.

  Woensdag overhandigt Marie in Kopenhagen de ‘Literatuurprijs van de ambassadeurs van de Franstalige landen’. Dat is een beloning voor de beste vertaling in het Deens van moderne Franstalige literatuur. En ook donderdag speelt Frankrijk een rol bij haar werk. Dan is ze in Odense waar ze bij de Alliance Française een tentoonstelling opent met literaire werken van wijlen prins Henrik.

  Kerstexpositie

  Zaterdag tenslotte is prinses Marie even terug in kasteel Schackenborg in het zuiden van Denemarken, waar ze enige tijd met Joachim en de kinderen heeft gewoond. Daar opent ze een kerstexpositie, waarbij in de verschillende ruimten van het paleis onder meer feestelijk gedekte tafels zijn te zien.

  Om aan te geven dat ook in Frankrijk nog goed werk kan worden gedaan is de prinses volgende week ook nog twee keer actief in Parijs, bij de Deense afdeling van het internationaal lyceum in Sant-Germain-en Laye en bij de 40e algemene vergadering van Unesco.

  5 november 2019 - 13:02