Placeholder

Prinses Ingrid Alexandra in Noors parlement

De Noorse prinses Ingrid Alexandra (10) heeft donderdag voor het eerst haar opwachting gemaakt in de Storting, het Noorse parlement. Ze vergezelde haar ouders, grootouders en oudtante bij de plechtige viering van de verjaardag van de grondwet die zaterdag precies 200 jaar geleden werd bekrachtigd.

Parlementsvoorzitter Olemic Thommessen was ingenomen met de komst van de erfprinses, na haar vader kroonprins Haakon tweede in de lijn van troonopvolging. ''Voor het parlement is het verheugend dat prinses Ingrid Alexandra, die de toekomst vertegenwoordigt, hier met de rest van de koninklijke familie aanwezig is voor de viering van de grondwet”, aldus Thommessen. ''Niet in het minst omdat jongeren de voornaamste doelgroep zijn bij de verjaardagsviering.”

Thommessen gebruikte zijn feestrede in de volgepakte parlementszaal, waar Ingrid Alexandra naast haar vader Haakon op de voorste rij zat, om terug te blikken op de afgelopen 200 jaar die Noorwegen vrijheid en democratie hebben gebracht, en om vooruit te kijken. ''De toekomst is net zo belangrijk als het verhaal dat we achter ons laten. Vandaag beginnen de volgende twee eeuwen in de Noorse democratie”, zo stelde hij.

De koninklijke familie neemt dit weekeinde deel aan tal van activiteiten in verband met de nationale feestdag die in Noorwegen is verbonden met de afkondiging van de eigen grondwet op 17 mei 1814. Ook de vorstenparen van Denemarken en Zweden nemen zaterdag aan de festiviteiten deel.