×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Prinses Ingrid Alexandra in Noors parlement

  Bij viering 200 jaar Noorse grondwet

  Prinses Ingrid Alexandra in Noors parlement

  De Noorse prinses Ingrid Alexandra (10) heeft donderdag voor het eerst haar opwachting gemaakt in de Storting, het Noorse parlement. Ze vergezelde haar ouders, grootouders en oudtante bij de plechtige viering van de verjaardag van de grondwet die zaterdag precies 200 jaar geleden werd bekrachtigd.


  Parlementsvoorzitter Olemic Thommessen was ingenomen met de komst van de erfprinses, na haar vader kroonprins Haakon tweede in de lijn van troonopvolging. ''Voor het parlement is het verheugend dat prinses Ingrid Alexandra, die de toekomst vertegenwoordigt, hier met de rest van de koninklijke familie aanwezig is voor de viering van de grondwet”, aldus Thommessen. ''Niet in het minst omdat jongeren de voornaamste doelgroep zijn bij de verjaardagsviering.”

  Thommessen gebruikte zijn feestrede in de volgepakte parlementszaal, waar Ingrid Alexandra naast haar vader Haakon op de voorste rij zat, om terug te blikken op de afgelopen 200 jaar die Noorwegen vrijheid en democratie hebben gebracht, en om vooruit te kijken. ''De toekomst is net zo belangrijk als het verhaal dat we achter ons laten. Vandaag beginnen de volgende twee eeuwen in de Noorse democratie”, zo stelde hij.

  De koninklijke familie neemt dit weekeinde deel aan tal van activiteiten in verband met de nationale feestdag die in Noorwegen is verbonden met de afkondiging van de eigen grondwet op 17 mei 1814. Ook de vorstenparen van Denemarken en Zweden nemen zaterdag aan de festiviteiten deel.

  16 mei 2014 - 06:30