Ook verjaardag Zweedse koning valt in het water

In Zweden kennen ze de viering van Koningsdag niet zoals wij dat doen. Desalniettemin worden de feestelijkheden die wél gepland waren voor Carl Gustafs verjaardag gecanceld.

Het lijkt een lange reeks van afzeggingen en vooruitgeschoven activiteiten te worden. Natuurlijk vieren wij in eigen land vandaag een compleet aangepaste Koningsdag. Maar elders in Europa worden links en rechts ook festiviteiten, publieke optredens van royals en verjaardagsvieringen gecanceld. Zo moet prinses Beatrice – dochter van prins Andrew en Fergie – voor de tweede keer haar bruiloft uitstellen. En kan de Deense koningin Margrethe haar zomerplannen wel vaarwel zeggen. De verjaardagen van kleine Alexander – zoon van de Zweedse prinses Madeleine – en Louis, het jongste kind van Kate en William werden ook al soberder gevierd.

Lees ook:

Carl Gustaf is al vanaf 1973 koning van Zweden. Op 30 april wordt hij 74. Op een ‘normale’ verjaardag zouden er onder meer een militair en een muzikaal eerbetoon plaatsvinden. Bovendien geven kinderen uit het land op die dag bloemen aan de koning. Bij speciale verjaardagen, zoals een 50ste of een 75ste wordt overigens wél wat groter uitgepakt in het land.

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

 

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen