Luxembourg Royalty

Ojee! Noorse koning ligt in het ziekenhuis

Vrijdagmorgen is koning Harald opgenomen in het Rijksziekenhuis in Oslo. Dat heeft het Noorse hof bekendgemaakt. Nadere details zijn niet gegeven. De koning is officieel met ziekteverlof. Dat betekent dat kroonprins Haakon als regent de taken van zijn vader heeft overgenomen. Hij zit later vrijdag de kabinetszitting voor.

Eigenlijk werd de koning vrijdag verwacht in Lillehammer waar hij samen met koningin Sonja een plaquette zou onthullen bij Maihaugen, het voormalig ouderlijk huis van Sonja. Volgens de Noorse televisiezender NRK gaat koningin Sonja wel volgens plan naar Lillehammer.

De 83-jarige koning was donderdag nog actief toen hij de bemanning van het koningsschip Norge aan het einde van het traditionele vaarseizoen bedankte voor hun werk in de voorbije maanden. De koninklijke familie gebruikt de Norge voor werk-en streekbezoeken, en voor eigen vakantietrips langs de uitgestrekte Noorse kust. Veel plaatsen zijn makkelijker te bereiken met de boot dan over de weg.

De laatste jaren kampt koning Harald regelmatig met gezondheidsproblemen. In januari werd de koning wegens duizeligheid een week in het Rikshospitalet opgenomen. Ook na ontslag uit het ziekenhuis bleef hij nog enige tijd met ziekteverlof. In december zorgde een virale infectie ervoor dat Harald eventjes niet aan het werk kon.

LEES OOK:

Trump blijkt geen fan van Meghan en heeft boodschap voor Harry

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.