Noorse royals genieten van vaartocht op koninklijk jacht

De Noorse koninklijke familie geniet deze week aan boord van het koningsschip 'Norge' van het natuurschoon rond Svalbard, het vroegere Spitsbergen. Dat heeft de paleiswoordvoerder bevestigd. De vaartocht gaat vooraf aan een officieel bezoek aan de Arctische eilandgroep op donderdag.

In de hoofdplaats Longyearbyen worden dan het Universiteitscentrum (UNIS) en het Svalbard museum bezocht door koning Harald, koningin Sonja, kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en prinses Märtha Louise. Mogelijk dat ook een aantal van de ook aan boord aanwezige kleinkinderen van de koning meekomt.

Het Universiteitscentrum dat zich richt op studies van het poolgebied, viert dit jaar zijn zilveren jubileum. Er zijn zo'n 690 studenten op UNIS, waarvan bijna tien procent uit Nederland. Aan het begin van studie of onderzoek moeten de studenten eerst leren om te gaan met een geweer, om in geval van nood de op Spitsbergen aanwezige ijsberen op afstand te houden.

In het Svalbard museum, dat in 2006 door het koningspaar werd geopend, gaat de aandacht donderdag uit naar de walvisvaart die lang de basis vormde van de economie van dit onherbergzame en doorgaans ijskoude gebied.