×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Noorse koningin opent tentoonstelling

  Over unie tussen Denemarken en Noorwegen

  Noorse koningin opent tentoonstelling

  Koningin Sonja van Noorwegen opent dinsdag in het Norsk Folkemuseum een tentoonstelling over de nadagen van de unie tussen Denemarken en Noorwegen. Daaraan kwam in 1814 een einde. De expositie met veel unieke objecten uit met name Deense collecties heeft de naam gekregen ‘Het spel van Denemarken en Noorwegen’.


  Noorwegen viert dit jaar de 200ste verjaardag van de grondwet. Die kwam tot stand nadat Denemarken aan het einde van de Napoleontische oorlogen de personele unie met het buurland moest ontbinden. De koningen van Denemarken waren daarvoor eeuwenlang ook koningen van Noorwegen geweest. Denemarken had noodgedwongen de kant gekozen van de Franse keizer Napoleon en toen die de strijd in Europa verloor, moest Kopenhagen de zeggenschap over Noorwegen opgeven.

  Noorwegen koos voor onafhankelijkheid en stelde een eigen grondwet op. De Europese machten beslisten anders. Noorwegen werd toegewezen aan Zweden, dat op zijn beurt net het groothertogdom Finland had moeten afstaan aan Rusland. De grondwet werd weliswaar gehandhaafd, maar de koningen van Zweden werden tot 1905 ook koningen van Noorwegen.

  De gebeurtenissen van 1814 worden dit jaar in Noorwegen uitvoerig herdacht.

  14 januari 2014 - 14:29