Noorse koningin opent tentoonstelling

Koningin Sonja van Noorwegen opent dinsdag in het Norsk Folkemuseum een tentoonstelling over de nadagen van de unie tussen Denemarken en Noorwegen. Daaraan kwam in 1814 een einde. De expositie met veel unieke objecten uit met name Deense collecties heeft de naam gekregen ‘Het spel van Denemarken en Noorwegen’.

Noorwegen viert dit jaar de 200ste verjaardag van de grondwet. Die kwam tot stand nadat Denemarken aan het einde van de Napoleontische oorlogen de personele unie met het buurland moest ontbinden. De koningen van Denemarken waren daarvoor eeuwenlang ook koningen van Noorwegen geweest. Denemarken had noodgedwongen de kant gekozen van de Franse keizer Napoleon en toen die de strijd in Europa verloor, moest Kopenhagen de zeggenschap over Noorwegen opgeven.

Noorwegen koos voor onafhankelijkheid en stelde een eigen grondwet op. De Europese machten beslisten anders. Noorwegen werd toegewezen aan Zweden, dat op zijn beurt net het groothertogdom Finland had moeten afstaan aan Rusland. De grondwet werd weliswaar gehandhaafd, maar de koningen van Zweden werden tot 1905 ook koningen van Noorwegen.

De gebeurtenissen van 1814 worden dit jaar in Noorwegen uitvoerig herdacht.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen