Noorse koning slaat deel troonrede over

Koning Harald V van Noorwegen heeft vrijdagmiddag in Oslo het parlement geopend. Tijdens het lezen van de troonrede sloeg hij een deel van de tekst over. De fout werd na afloop ontdekt door het Noorse persbureau NTB, die de voorgelezen tekst vergeleek met de tekst die de regering op internet publiceerde.

De koning, die vergezeld werd door koningin Sonja en kroonprins Haakon, begon de troonrede met een passage over de vluchtelingencrisis. Waarschijnlijk sloeg hij een bladzijde te veel om toen hij vervolgens sprak over het klimaat, werkgelegenheid en de Noorse economie. Enkele alinea's over vluchtelingenpolitiek en defensie bleken later te zijn overgeslagen. In 2007 overkwam koning Harald hetzelfde, meldt omroep NRK.

Net als in Nederland en het Verenigd Koninkrijk houdt in Noorwegen het staatshoofd een troonrede waarin de plannen van de regering worden uiteengezet. Hierna spreekt een lid van de regering de 'staat van het rijk' uit, een toespraak waarin wordt teruggeblikt op de prestaties van het afgelopen jaar.

Voor vertrek uit het paleis groetten het koningspaar en kroonprins Haakon de kadetten van de militaire academie die in de hal stonden opgesteld en een zogeheten espalier (erehaag) vormden.

 

Soldater fra alle forsvarsgrener står æresvakt fra Slottet til Stortinget i forbindelse med Stortingets høytidelige å…

Posted by Kongehuset on vrijdag 2 oktober 2015

 

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen