Norway Roayals National Day

Noors koningspaar veel populairder dan Nederlands koningspaar

Je hebt vast de welbekende enquêtes over (de populariteit van) ons koningspaar wel meegekregen. Die kelderde een paar maal achter elkaar ernstig, onder meer als reactie op hun onhandige herfstvakantie naar Griekenland vorig jaar. De Noren doen het een stuk beter.

Het is uiteraard geen wedstrijd. Maar een beetje opmerkelijk is het wel. Gedurende het eerste coronajaar nam de populariteit van ons eigen koningspaar almaar af. Terwijl ze in het hoge Noorden juist méér waardering vergaarden. Volgens Per Hansen, van de republikeinse vereniging in Noorwegen, pakt de Noorse koninklijke familie de zaken slim aan en presenteren zij zich als ‘deel van het volk’.

Hansen was in Nederland afgelopen weekend, net als afgevaardigden van andere republikeinse genootschappen, uit Zweden, Denemarken en het Verenigd Koninkrijk. Hij ziet een enorme toename van waardering voor het koningspaar in eigen land. Een ‘Folkekongen’ wordt Harald er genoemd, een koning van het volk. Wellicht kan Willem-Alexander nog wat tips oppikken van zijn Noorse ambtsgenoot tijdens het aankomende staatsbezoek. Hij en Máxima zagen het vertrouwen in hen en hun populariteit ernstig afnemen. Dat kwam onder meer door het besluit om wél op herfstvakantie te vertrekken in 2020, naar Griekenland. Ook laaien de laatste tijd de discussies over het inkomen van de koning weer op. En vanochtend las je bij ons over de Nederlandse republikeinen, verenigd in een genootschap, die de ingeperkte vrijheden van Amalia onder de aandacht willen brengen.

Hansen over de Noorse royals: “De coronapandemie heeft de Noorse koninklijke familie goed gedaan en haar positie versterkt. Het republikeinse sentiment is op dit moment niet sterk. De koninklijke familie pakt de zaken slim aan, presenteert zich als deel van het volk, ook al zijn ze natuurlijk helemaal niet zo gewoon.”

LEES OOK:

Koning Harald nog op krukken als hij W.A. en Máxima ontvangt

Meer lezen over royals? Neem snel een (digitaal) abonnement op Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA