(file) Denmark Royalty Queen Margrethe Ii Birthday

Nieuwjaarstoespraak Margrethe geeft dit jaar weinig reden tot vreugde

Koningin Margrethe van Denemarken verruilt woensdag haar residentie Marselisborg Slot in Aarhus in voor Amalienborg in Kopenhagen. Daar heeft ze dan een dag de tijd om alles in orde te maken voor haar traditionele nieuwjaarsttoespraak. Ze geeft die donderdagavond om zes uur ‘live’ vanuit de ontvangstruimte in het zogenoemde Christian IX-paleis van Amalienborg.

Dit jaar is het de 49e keer dat koningin Margrethe de bevolking van Denemarken, Groenland en de Faeröer toespreekt, maar deze jaarwisseling is er weinig reden tot vreugde. De Deense premier Mette Frederiksen heeft dinsdagavond tijdens een speciale persconferentie in haar kantoor in Christiansborg Slot – bekend van de serie ‘Borgen’ – vanwege de alarmerende stijging van het aantal besmettingen strengere coronamaatregelen aangekondigd. Die duren zeker nog tot 17 januari.

“De situatie is nu ernstiger dan eerder dit jaar”, stelt de koningin. Ze heeft de Denen opgeroepen om oudejaarsavond thuis te blijven en alle geplande activiteiten te schrappen. “Het mag niet gebeuren dat de viering van oud en nieuw nieuwe besmettingen oplevert en dat het coronavirus zich verder kan verspreiden”, zei de bezorgde premier. Dat betekent dat de traditie om met familie en vrienden samen naar de uitzending van de toespraak van koningin Margrethe te kijken, niet kan doorgaan. De koningin had haar eigen agenda eerder al aangepast door alle gebruikelijke en altijd zeer uitbundige nieuwjaarsontvangsten in de eerste week van 2021 te schrappen. Nieuwjaarswensen worden nu schriftelijk uitgewisseld.

LEES OOK:

Schattig: Eerste woordjes van baby Archie te horen in podcast

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.