Naam Zweeds prinsesje morgen bekend

De naam van de pasgeboren dochter van de Zweedse prinses Madeleine wordt morgen bekendgemaakt. Koning Carl Gustaf zal om 15.00 uur in een speciale ministerraad op het koninklijk paleis vertellen hoe het prinsesje heet en welke titel ze krijgt.

Prinses Madeleine beviel donderdagavond in New York om 22.41 uur (plaatselijke tijd) van een meisje. De naam van een nieuwe prins of prinses wordt traditioneel door de koning bekendgemaakt in een extra ministerraad. Omdat Carl Gustaf nog op bezoek was bij zijn dochter, duurde het een paar dagen voordat de ministerraad gehouden kon worden.

Na de ministerraad worden naam en titel van het prinsesje nog een keer opgelezen door rijksmaarschalk Svante Lindqvist, de hoogste functionaris aan het Zweedse hof. Daarbij zijn ook parlementsvoorzitter Pär Westerberg, premier Fredrik Reinfeldt en grootmeesteres Alice Trolle-Wachtmeister aanwezig. Normaal gesproken houdt dit viertal de zogeheten 'getuigenbevestiging', waarbij officieel wordt bevestigd dat een prins of prinses is geboren. Omdat de geboorte van Madeleines dochter in New York plaatsvond, werd voor deze taak echter gekozen voor twee artsen van het ziekenhuis. Door het oplezen van de namen, morgenmiddag, krijgen de vier traditionele 'getuigen' alsnog de mogelijkheid hun gebruik voort te zetten.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen