Denmark Royals New Year

Margrethe zet nu alvast streep door nieuwjaarsfeestje

Het is oktober 2020 en een nieuwjaarsreceptie of -borrel vindt doorgaans pas in januari plaats. Toch heeft de Deense koningin Margrethe nu alvast de knoop doorgehakt: er komt geen nieuwjaarsontvangst deze keer.

Zo maakt de koningin meteen korte metten met eventuele verwachtingen of voorspellingen. Ze skipt de feestelijkheden, die traditioneel ook echt op 1 januari plaatsvinden. Volgende recepties die meestal in dezelfde week worden gehouden, komen ook te vervallen. Wel nodigt Margrethe een kleine groep gasten uit voor die periode. Ze ontvangt hen op Slot Christiansborg.

Naar verluidt baalt Margrethe er oprecht van. Zij is groot fan van parades, feestdagen en tradities. En vindt het fijn zich onder de mensen te begeven. Haar verjaardagsfeest was in het voorjaar één van de eerste grotere ‘royal’ evenementen die werd afgeblazen vanwege corona.

In 49 jaar koningin-schap is het dit keer pas de tweede keer dat de nieuwjaarsfeestelijkheden worden geskipt. Het gebeurde in 2005 voor het eerst. Toen had de tsunami in Zuid-Oost Azië net toegeslagen en vond Margrethe het niet gepast een en ander door te laten gaan.

Deze foto werd afgelopen januari genomen, toen de feestelijkheden rond het nieuwe jaar wél konden plaatsvinden.

Denmark Royals New Year

LEES OOK:

Republikeins Genootschap: ‘lever die miljoenen in, Willem-Alexander’

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP/EPA