Margrethe: ‘Schoondochter Mary doet het goed’

Koningin Margrethe is trots op haar schoondochter kroonprinses Mary. Dat zegt de Deense vorstin dit weekeinde in vraaggesprek met Berlingske, de grote Deense krant. Aanleiding voor het interview is de 75e verjaardag van Margrethe.

De koningin kan zich haar eerste ontmoeting met de jonge Australische Mary Donaldson nog goed herinneren. "Ik wist toen al dat kroonprins Frederik de ware had gevonden", aldus Margrethe. Zelf was ze ook onder de indruk. "Ik hoopte dat het blijvend was en ik denk dat mijn moeder koningin Ingrid het met me eens zou zijn geweest."

Koningin Ingrid, met wie Frederik een bijzondere band had, heeft Mary nooit ontmoet. Ze stierf in november 2000, voordat de kroonprins zijn geliefde die hij die zomer tijdens de Olympische Spelen in Sydney had leren kennen, kon voorstellen aan zijn familie.

"Misschien ben ik een slechte schoonmoeder", aldus de koningin, ''maar ik ben trots op Mary'. Margrethe kijkt ook bewonderend naar het werk van het kroonprinselijk paar, en naar de wijze waarop ze hun vier kinderen opvoeden. "Ze doen het goed. Ze vormen een uitmuntend paar."

Banden met de Oranjes

De hechte vriendschap van het Deense kroonprinselijk paar met koning Willem-Alexander en koningin Máxima is zeer waardevol. Dat vindt koningin Margrethe. "Ze kennen elkaar goed, ze zijn goede vrienden en ik denk dat dat geweldig is. Het is echt waardevol”, aldus de Deense vorstin.

Margrethe keek met voldoening terug op het staatsbezoek van het Nederlandse koningspaar aan Denemarken. Ze stak toen ook niet onder stoelen of banken het een groot genoegen te vinden om haar petekind Willem-Alexander als koning te kunnen ontvangen. Maar het was ook duidelijk dat Frederik en Mary heel blij waren met de visite.

"De banden zijn hecht, niet alleen met het Nederlandse paar", aldus Margrethe. De bijzondere vriendschap is er ook met kroonprins Haakon van Noorwegen en kroonprinses Victoria van Zweden. "Het is fijn dat de volgende generatie elkaar heeft gevonden. Ze zijn elkaar veel nader dan mijn generatie. Het klikte meteen." In haar generatie kwamen de vriendschappen veel geleidelijker tot stand, aldus Margrethe.

Geen smartphone

De gasten bij de uitgebreide viering van de verjaardag van de koningin komende week zullen op het verlanglijstje van de vorstin vergeefs zoeken naar een smartphone of ander modern gadget.

Margrethe heeft geen smartphone en wil er ook geen, zo vertelde ze. "Ik heb het gevoel dat als ik een knop aanraak dat het apparaat van alles doet, behalve datgene dat ik wil", zei Margrethe, die de aversie tegen moderne apparaten deelt met haar voormalige collega koningin Beatrix. Die wilde ook alleen iets hebben met slechts één knop voor aan of uit.

"Ik kan dit niet aanraken of het schakelt naar iets anders over", aldus Margrethe, die ook met computers weinig op heeft en haar kersttoespraak gewoon van papier opleest en geen autocue gebruikt.