Margrethe en Henrik sluiten staatsbezoek Kroatië af

De Deense koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik hebben vrijdag hun staatsbezoek aan Kroatië afgerond. Vrijdag waren ze in de stad Split, waar ze een bezoek brachten aan het paleis van Diocletianus. Ze werden er in een golfkarretje rondgereden.

Dit paleis werd in de 4e eeuw gebouwd in opdracht van de Romeinse keizer Diocletianus en groeide in de eeuwen daarna uit tot het stadshart van de havenstad Split, de tweede stad van Kroatië. Het paleis is een combinatie van Romeinse architectuur en middeleeuwse stedenbouw en staat daarom sinds 1979 op de Werelderfgoedlijst van Unesco. Het meest prominente gebouw binnen de paleismuren is de kathedraal van Sint-Domnius, waarin het mausoleum van Diocletianus is verwerkt.

Eerder op de laatste dag van het staatsbezoek opende de Deense koningin in het oude stadhuis van Split een tentoonstelling met archeologische vondsten uit de naburige antieke stad Solin. De koningin bracht vrijdagmiddag een bezoek aan de overblijfselen van het oude Solin, vroeger de hoofdstad van de Romeinse provincie Dalmatia en de geboorteplaats van Diocletianus.

Margrethe en haar man waren in Kroatië op uitnodiging van de president Ivo Josipović en zijn vrouw Tatjana. Het staatsbezoek begon dinsdag in de hoofdstad Zagreb. Het doel van het staatsbezoek was het versterken en bevorderen van de betrekkingen tussen de twee landen. Een handelsdelegatie reisde mee.