Kritiek op de Zweedse koning en zijn dure auto

Afgelopen week heeft de Zweedse koninklijke familie van verschillende kanten kritiek gekregen op de dingen die ze doen in hun privé-leven. Vooral koning Carl XVI Gustaf kreeg nogal wat reacties op de aanschaf van een BMW M8 coupé voor zijn 74e verjaardag. De auto zou 151.000 euro hebben gekost.

“We leven in tijden van crisis. Bedrijven gaan failliet. Mensen verliezen hun baan. Honger berdreigt een aantal landen en de koning koopt een auto van 1,7 miljoen kroon. Wat een rolmodel!”, zei televisie-presentator Gunnar Rehlin vol afkeer. Andere media haakten daarop in en veroordeelden de forse uitgave van de koning. Volgens de krant Expressen was de koning er ook al mee gaan rijden, samen met echtgenote Silvia en zus prinses Birgitta.

De koning had ook verdedigers. Volgens chef-econoom Jonas Frycklund van Svenskt Näringsliv, de Zweedse VNO, draagt de consumptie van de royals op een positieve manier bij aan de economie. “Als je wilt dat de economie in stand blijft en bedrijven na de crisis weer goederen en zaken kunnen leveren, dan is het belangrijk dat we blijven consumeren. In dat licht bezien zorgt de aankoop van de koning voor behoud van banen”.

Inmiddels heeft Carl Gustaf nog een tweede, grotere uitgave gedaan door een Axion 870 tractor te kopen voor gebruik op het landgoed bij Stenhammar Slott waar hij sinds enkele weken in isolatie verblijft. De tractor van naar schatting 235.000 euro is inmiddels door een Zweedse dealer van het Franse merk afgeleverd.

Daarnaast was er ook nog eens kritiek op het kroonprinselijk paar dat vorige week vrolijk aankondigde een nieuwe pup te hebben: Rio. Dat is een gemengd ras, een kruising tussen een poedel en een Cavalier King Charles Spaniël. Organisaties van rashonden spraken daar schande van. Kroonprinses Victoria had het goede voorbeeld moeten geven door geen hond van een fantasieras – cavapoo – te nemen, maar een echte Zweedse rashond.

Het Zweedse hof weigerde commentaar te geven op de verwijten.

Lees ook:

Vandaag is het zoontje van Meghan en Harry alweer 1 jaar geworden. Via de Instagram van Save the Children UK is een video gedeeld van de jarige die wordt voorgelezen door zijn moeder Meghan.

Schattig: Meghan deelt een nooit eerder vertoonde homevideo van Archie

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen