Koningin Silvia krijgt eerste verjaardagscadeaus

Koningin Silvia van Zweden heeft vandaag haar eerste verjaardagscadeaus gekregen. De koningin, die volgende week maandag 70 jaar wordt, ontving de Zweedse autoriteiten op het koninklijk paleis in Stockholm.

Op de site van de Zweedse krant Aftonbladet zijn foto's te zien van de ontvangst. Premier Fredrik Reinfeldt en parlementsvoorzitter Per Westerberg boden Silvia een designlamp uit de serie 'Suburban Skyline' aan. De vorm van de staande lamp, een ontwerp van het duo Folkform, is gebaseerd op de skyline van Stockholm.

Morgenavond krijgt de koningin een speciaal verjaardagsconcert aangeboden, een idee van haar grootmeesteres Kirstine von Blixen-Finecke. De opbrengst van de kaartverkoop gaat naar Care About The Children. Deze nieuwe stichting steunt achtergestelde kinderen over de hele wereld. Het concert wordt maandagavond op televisie uitgezonden door omroep SVT.

Ook koning Carl Gustaf, kroonprinses Victoria, prins Daniel en prins Carl Philip waren vanmorgen bij de ontvangst aanwezig. Prinses Madeleine en haar man Chris O'Neill zouden oorspronkelijk ook aanwezig zijn, maar de prinses ligt met een flinke verkoudheid op bed. Haar zwangerschap verloopt overigens goed, waarschijnlijk is ze morgenavond wel aanwezig bij het verjaardagsconcert in het Oscarstheater. Ook deelt Madeleine morgen prijzen uit namens de Zweedse paardensportbond.