Koningin Silvia geschokt door vluchtelingencrisis

De Zweedse koningin Silvia is diep geschokt door de vluchtelingencrisis en de dood van het 3-jarige jongetje Aylan Kurdi. Dat liet ze weten in een interview met de Zweedse krant Göteborgs Posten (GP).

'Ik heb de beelden gezien en met mij ongetwijfeld vele anderen. Het is iets dat heel dichtbij komt. Je volgt de situatie en hebt erover gelezen in de krant, maar plotseling zie je de foto's van het jongetje en dat raakt je diep in je hart,' zei Silvia tegen GP.

De 3-jarige Aylan Kurdi vluchtte met zijn familie uit Syrië en stierf tijdens de oversteek van de Middellandse Zee vanuit Turkije. Hij spoelde deze week aan op een Turks strand, waarna een fotografe een serie schokkende foto's maakte van het lichaampje. De serie verspreidde zich razendsnel via de internationale media. Ook de leden van het Zweedse koningshuis hebben de beelden dus gezien.

Koningin Silvia vertelde tegenover GP dat ze nadenkt over wat de mensen in West-Europa kunnen doen om de vluchtelingen te helpen. Daarbij haalde ze de Duitse bondskanselier Angela Merkel aan: 'Zij zei iets dat iedereen begrijpt: als we de banken kunnen helpen, kunnen we ook deze vluchtelingen helpen. We weten allemaal dat het een grote financiële belasting is, maar we moeten ons herinneren dat het niet zo lang geleden is dat velen de erbarmelijke omstandigen in Zweden ontvluchtten om een beter leven te zoeken in de Verenigde Staten.' Daarmee verwees Silvia naar de Zweedse emigratiestroom richting Noord-Amerika die in de 19e eeuw plaatsvond.

De krant GP sprak koningin Silvia tijdens haar bezoek aan Göteborg. Silvia was in de stad aan de Zweedse zuidwestkust voor een conferentie over zorg. Op de site van GP is een filmpje van het gesprek te zien.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen