Koningin Margrethe heeft geen vrij weekeinde

Koningin Margrethe van Denemarken heeft anders dan haar Europese collega's het komend weekeinde geen vrij. De Deense vorstin (76) moet zaterdag en zondag volop aan de bak. De nieuwjaarstoespraak die ze op 31 december 'live' voordraagt, wordt op 1 januari namelijk meteen gevolgd door de eerste van een reeks nieuwjaarsontvangsten.

Margrethe hoeft daar overigens alleen maar het plein over te steken van haar Kopenhaagse residentie naar Christian VII's Palæ, waar zowel de nieuwjaarstoespraak als de nieuwjaarsontvangst en het aansluitende galadiner plaatsvinden.

De vorstin nam vrijdag weer haar intrek in haar woonpaleis Christian IX, dat de afgelopen twee jaar werd gerenoveerd. Margrethe en haar echtgenoot prins Henrik konden halverwege deze maand alweer terecht in Christian IX, maar genoten eerst van hun kerstvakantie.

Gouden bruiloft

Koningin Margrethe wordt zondag vergezeld door Henrik, die precies een jaar eerder met pensioen ging en die het voorbije jaar nog slechts sporadisch bij officiële gelegenheden aanwezig was. Margrethe en Henrik zijn komend jaar een halve eeuw gehuwd, maar vieren de gouden bruiloft alleen in de privésfeer.

Bij ontvangst en diner zijn ook kroonprins Frederik, kroonprinses Mary, prins Joachim en prinses Marie aanwezig, zo maakte het hof bekend.