×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Koning Harald kijkt uit naar feest

  Vrijheden en garanties 200-jarige grondwet niet vanzelfsprekend

  Koning Harald kijkt uit naar feest

  De Noorse koning Harald heeft zijn nieuwjaarstoespraak gebruikt om alvast vooruit te kijken naar de 200e verjaardag van de Noorse grondwet, op 17 mei van dit jaar. Hij spoorde de Noren aan de vrijheden en garanties die de grondwet biedt, niet voor vanzelfsprekend te houden. De waarden moeten ook worden uitgedragen en actief burgerschap is gewenst, aldus Harald.


  De Noorse koning en Deense koningin zijn de enige twee van de Europese monarchen die de bevolking niet met Kerstmis maar bij de jaarwisseling toespreken. De Noorse koning hield een waar college over de grondwet, over het ontstaan, de grondleggers ervan, de waarde in het dagelijkse leven en de mogelijkheid de grondwet aan te passen aan de wensen van een nieuwe tijd.

  Harald illustreerde de vrijheid van meningsuiting met een voorbeeld van een blogger die kritiek uit op regering of koning. In Noorwegen hoeft de criticus niet bang te zijn voor arrestatie en een klop op de deur, in andere landen wel. Maar er moet van de vrijheid ook geen misbruik te worden gemaakt door anderen te pesten of te bedreigen, zo hield de koning de Noren voor. Hij haalde het voorbeeld aan van een jong meisje dat hem had verteld hoe ze via het internet werd getreiterd en hoe dat haar leven had beïnvloed.

  De Noorse grondwet kwam in 1814 tot stand in Eidsvoll. Noorwegen hoopte op dat moment op onafhankelijkheid van Denemarken, maar werd opgeslokt door buurland Zweden dat echter de grondwet moest accepteren. De Zweedse koningen kregen daardoor een dubbele titel ‘koning van Zweden en koning van Noorwegen’. In 1905 maakte Noorwegen zich los van Zweden.

  "Mijn grootvader heeft toen de eed op de grondwet afgelegd. Aan die eed heeft hij zich altijd gehouden. Tijdens de Tweede Wereldoorlog droeg hij de grondwet altijd met zich mee”, aldus Harald. Hij herinnerde eraan dat in 1991 ook hij de eed heeft afgelegd. "Die eed geldt voor het hele leven”, zei de koning.

  2 januari 2014 - 06:34