Sweden King Christmas Speech

Koning Carl Gustaf over ‘losse’ Zweedse aanpak: ‘‘Coronabeleid is een mislukking’’

Volgens koning Carl Gustaf is de Zweedse aanpak van de coronapandemie een mislukking. Dat liet hij weten in het televisieprogramma ‘Het jaar met de koninklijke familie’ waarvan donderdag een fragment is vertoond in de Ochtendstudio van televisiezender SVT. De uitspraak heeft meteen voor de nodige ophef gezorgd omdat het niet gebruikelijk is dat de koning zich zo kritisch uitlaat.

“Hij gaat zijn boekje niet te buiten, maar het is ongewoon scherp”, meende hoogleraar Joakim Nergelius van de Universiteit van Örebro in een reactie in de krant Expressen. “Hij had ook kunnen zeggen ‘het is tragisch, of iets dergelijks, maar hij spreekt van falen en een mislukking.”

Het koningspaar had twee maanden geleden ook al voor enige opschudding gezorgd toen ze zich bij een bezoek aan het Karolinka-ziekenhuis lieten ontvallen niets te begrijpen van het Zweedse beleid aangaande het dragen van mondkapjes. Hoewel dat wereldwijd werd aangeraden, werd het in Zweden juist ontraden. Het zou niet helpen. “Ik denk dat veel mensen willen weten waarom we ze niet moeten dragen”, aldus koningin Silvia. “Niemand die me dat kan uitleggen”, voegde koning Carl Gustaf eraan toe.

Het is juist de bedoeling dat de Zweedse koning een verbindende rol te spelen en zich onthoudt van politieke uitspraken. Carl Gustaf lijkt daar echter niet al te veel rekening mee te willen houden. In de traditionele terugblik op de activiteiten van de koninklijke familie, die SVT later deze maand uitzendt, spreekt Carl Gustaf over de pijn van families die geen afscheid hebben kunnen nemen van hun geliefden die zijn gestorven aan het coronavirus.

LEES OOK:

Dit wordt nu vernoemd naar 6-jarige prinses Gabriella van Monaco

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.