Luxembourg Royalty

Koning Carl Gustaf krijgt steun van premier voor heftige uitspraak

De Zweedse premier Stefan Löfven steunt Carl Gustaf voor zijn opmerkelijke uitspraak dat de unieke Zweedse aanpak van de coronapandemie “een mislukking” is. Löfven zei dat hij het eens was met de opmerkingen van de koning.

“Het feit dat zoveel mensen zijn omgekomen kan niet anders dan als een mislukking worden beschouwd”, aldus de premier in een gesprek met journalisten. Een echte evaluatie van het regeringsbeleid is volgens hem echter pas mogelijk wanneer de pandemie ten einde is.

De 74-jarige koning Carl Gustaf deed zijn uitspraak in het televisieprogramma ‘Het jaar met de koninklijke familie’ waarvan donderdag een fragment werd vertoond in de ochtenduitzending van televisiezender SVT. “Ik denk dat we gefaald hebben. Er is een groot aantal mensen gestorven en dat is vreselijk”, aldus koning Carl Gustaf. Hij sprak ook over de pijn van families die geen afscheid hebben kunnen nemen van hun geliefden. “Ik denk dat het een zware en traumatische ervaring is om geen warm afscheid te kunnen nemen.” Zijn opmerking veroorzaakte nogal wat ophef, aangezien de koning geacht wordt zich niet te politiek te uiten. 

Ook werd Carl Gustaf gevraagd of hij bang was zelf besmet te raken. “De laatste tijd veel meer, het is steeds dichterbij gekomen. Dat is niet wat je wilt”, aldus Carl Gustaf. Zijn zoon prins Carl Philip en schoondochter prinses Sofia raakten vorige maand besmet, zonder ernstige gevolgen.

LEES OOK:

Oud koningsdrama laait weer op in Roemeense media

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.