Kleding koningin Sonja ‘verdwenen’ uit museum

Koningin Sonja van Noorwegen heeft een kledingstuk, dat deel uitmaakt van een expositie, weggehaald omdat ze het aan wilde trekken. Iets soortgelijks deed koningin Máxima onlangs, toen ze haar jurk uit de tentoonstelling van Jan Taminiau wilde dragen op de 50ste verjaardag van kroonprins Frederik.

Voor haar 80ste verjaardag kreeg koningin Sonja de KunstStal cadeau van haar man, een tot museale ruimte omgebouwde stal van het koninklijk paleis in Oslo. Nu is daar een expositie te zien met de titel 'Traditie en Inspiratie', met cultuurhistorische voorwerpen van de koninklijke familie. Het koningspaar en het kroonprinselijk paar leenden daar onder meer klederdrachten voor uit. Eén ervan is tijdelijk uit de tentoonstelling verdwenen, met daarbij keurig een bordje: 'in gebruik'. Koningin Sonja had het nodig voor een bijzondere gelegenheid. 

De Noorse koningin opende de 950-jarige pelgrimsroute op het eiland Selja, het oudste bedevaartsoord van haar land. Sonja woonde een plechtige dienst bij en las daarbij ook een Bijbeltekst voor. Ze was er 50 jaar geleden ook bij, toen in 1968 het 900-jarig van Bjørgvin werd gevierd. Ze was toen samen met koning Olav en toen nog haar aanstaande man, kroonprins Harald. Het was een van de eerste trips als verloofd koppel.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen