Harald en Sonja onderbreken vakantie voor uitvaart Stoltenberg

Koning Harald en koningin Sonja van Noorwegen onderbreken hun zomervakantie voor het bijwonen op 2 augustus van de uitvaartdienst voor oud-minister Thorvald Stoltenberg, die op 13 juli enkele dagen na zijn 87ste verjaardag is overleden. Ook prinses Astrid, de zus van de koning, zal bij de dienst in de Domkerk van Oslo aanwezig zijn, zo meldt het Noorse hof.

Thorvald Stoltenberg wordt wel de 'grootvader' van de Noorse politiek genoemd. Hij is de vader van de Noorse oud-premier en huidige secretaris-generaal van de NAVO, Jens Stoltenberg. Hij was minister van Defensie en tweemaal minister van Buitenlandse Zaken, diende als Hoge Commissaris van de Vluchtelingen van de Verenigde Naties en was actief betrokken als VN-bemiddelaar tijdens de strijd in de verschillende landen die zich hadden losgemaakt uit voormalig Joegoslavië.

In die hoedanigheid ontmoette hij destijds ook de op de Balkan actieve Mabel Wisse Smit. "Een aardige, intelligente meid”, noemde hij haar in een gesprek in 2003 over de toenmalige verloofde van prins Friso. Tussen 1999 en 2008 was Stoltenberg ook voorzitter van het Noorse Rode Kruis en in 2015 liet hij zich nog kiezen in de gemeenteraad van Oslo.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen