×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Haakon ziet voor hem onbekend stukje Noorwegen

  Zowel strategisch als meteorologisch van grote waarde

  Haakon ziet voor hem onbekend stukje Noorwegen

  De Noorse kroonprins-regent Haakon heeft woensdag een stukje Noorwegen bezocht waar hij in zijn leven nog niet eerder was geweest: het eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee.


  “Het was heel indrukwekkend om dit een keer met eigen ogen te zien. De natuur is ongelooflijk majestueus”, aldus Haakon (46) na zijn eendaagse visite.

  Het laatste koninklijk bezoek aan deze barre buitenpost van Noorwegen was alweer 44 jaar geleden, toen Haakons ouders als kroonprinselijk paar naar het eiland reisden. Jan Mayen, dat zo’n 600 kilometer ten noordoosten van IJsland en Groenland ligt, hoort ook pas sinds 1930 officieel tot Noorwegen, dat het zowel strategisch als meteorologisch van grote waarde vond.

  Haakon arriveerde in de sneeuw en kon slechts een glimp opvangen van de nog immer actieve vulkaan op het 373 vierkante kilometer grote eiland, de 2277 meter hoge Beerenberg. Hij werd rondgeleid over een deel van het niet permanent bewoonde eiland.

  Bewoners en geschiedenis

  De bevolking bestaat uit militairen en meteorologen, die er een belangrijk weerstation hebben. De meeste bewoners blijven zo’n zes maanden op Jan Mayen en worden dan afgelost. Haakon ontmoette ook de verpleegster. Haar deskundigheid is van groot belang want het dichtstbijzijnde ziekenhuis is duizend kilometer verder.

  Jan Mayen was in de zeventiende eeuw belangrijk voor Nederlandse walvisvaarders en in 1633 bezocht ook Michiel de Ruyter het eiland. In 1620 werd de naam Jan Mayen voor het eerst gebruikt in de Zeespiegel-atlas van Willem Blaeu. Het was een vernoeming naar de zeevaarder Jan Jacobsz May van Schellinkhout, die het eiland in 1614 bereikte.

  27 februari 2020 - 10:29