Haakon ziet voor hem onbekend stukje Noorwegen

De Noorse kroonprins-regent Haakon heeft woensdag een stukje Noorwegen bezocht waar hij in zijn leven nog niet eerder was geweest: het eiland Jan Mayen in de Noordelijke IJszee.

“Het was heel indrukwekkend om dit een keer met eigen ogen te zien. De natuur is ongelooflijk majestueus”, aldus Haakon (46) na zijn eendaagse visite.

Het laatste koninklijk bezoek aan deze barre buitenpost van Noorwegen was alweer 44 jaar geleden, toen Haakons ouders als kroonprinselijk paar naar het eiland reisden. Jan Mayen, dat zo’n 600 kilometer ten noordoosten van IJsland en Groenland ligt, hoort ook pas sinds 1930 officieel tot Noorwegen, dat het zowel strategisch als meteorologisch van grote waarde vond.

Haakon arriveerde in de sneeuw en kon slechts een glimp opvangen van de nog immer actieve vulkaan op het 373 vierkante kilometer grote eiland, de 2277 meter hoge Beerenberg. Hij werd rondgeleid over een deel van het niet permanent bewoonde eiland.

Bewoners en geschiedenis

De bevolking bestaat uit militairen en meteorologen, die er een belangrijk weerstation hebben. De meeste bewoners blijven zo’n zes maanden op Jan Mayen en worden dan afgelost. Haakon ontmoette ook de verpleegster. Haar deskundigheid is van groot belang want het dichtstbijzijnde ziekenhuis is duizend kilometer verder.

Jan Mayen was in de zeventiende eeuw belangrijk voor Nederlandse walvisvaarders en in 1633 bezocht ook Michiel de Ruyter het eiland. In 1620 werd de naam Jan Mayen voor het eerst gebruikt in de Zeespiegel-atlas van Willem Blaeu. Het was een vernoeming naar de zeevaarder Jan Jacobsz May van Schellinkhout, die het eiland in 1614 bereikte.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen