2020 08 28

Haakon legt tijdens wandeltocht bloemen bij monument

Donderdag heeft de Noorse kroonprins Haakon op de tweede dag van zijn wandeltocht langs de ‘Flyktningeruta’ bloemen gelegd. Dat deed hij in Nordre Hallangen bij het monument dat is opgericht voor iedereen die in de Tweede Wereldoorlog haar of zijn leven riskeerde om anderen in veiligheid te brengen.

De vluchtelingenroute die Haakon bewandelt werd door zeker 50.000 mensen gebruikt om een veilig onderkomen te zoeken in het neutrale buurland Zweden. Voor zover bekend zijn zeker 29 grenswachten om het leven gekomen tijdens de dienst, door executie of in gevangenschap. Ook zo’n 55 helpers van de vluchtelingen kwamen om. Hun kennis van de plaatselijke omstandigheden was destijds van belangrijk voor het slagen van de vlucht.

In drie dagen loopt Haakon delen van de vluchtelingeroute om te vieren dat Noorwegen 75 jaar geleden werd bevrijd. Secretaris-generaal Dag Terje Klarp Solvang van de toeristenbond treedt op als gids en Haakon wordt vergezeld door de militair Tonje Hagtun Nordengen en Ayesha Wolasmal, een veldwerker met een migratie-achtergrond.

Onderweg zijn ontmoetingen voorzien met mensen die de route destijds gebruikten, met ooggetuigen en mensen die de route in stand houden. Zo werd donderdag in Milorgha gestopt bij de geheime opslagplaats die het Noorse verzet daar in 1943 had ingericht en die door de Duitse bezetter nimmer is gevonden. Hier werden onder meer wapens en andere uitrusting opgeslagen.

Lees ook:

Eloise gaat gewoon weer aan de slag

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP.  Beeld: Instagram @detnorskekongehus.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen