Haakon knipt flessen op Oost-Timor

Plastic flessen aan stukken snijden voor recycling was donderdag één van de eerste handelingen van de Noorse kroonprins Haakon bij het begin van zijn driedaags bezoek aan Oost-Timor. Hij bezoekt het land in de Indonesische archipel als goodwill ambassadeur van UNDP, het ontwikkelingsprogramma van de Verenigde Naties.

Oost-Timor, een voormalige Portugese kolonie die na het vertrek van de Portugezen jarenlang werd bezet door Indonesië, probeert de veelal jonge bevolking op allerlei manieren aan werk te helpen. Het verzamelen van plastic flessen die na gebruik overal worden neergegooid, is één zo’n project, Green Hope Recycling Project, waarbij de VN helpen.

Jongeren snijden de gevonden flessen aan stukken. Voor dat werk krijgen ze geld, want het plastic kan worden verwerkt en hergebruikt. Tegelijkertijd blijft het milieu verschoond van plastic afval. Inmiddels zijn al 4 miljoen flessen op die manier ingezameld, leerde Haakon tijdens zijn werkbezoek.

De Noorse kroonprins doet dit werk al sinds 2003 en brengt jaarlijks een bezoek aan één van de landen waar UNDP bijzonder actief is. Bij aankomst donderdag in Dili had hij een korte ontmoeting met president Taur Matan Ruak en werd hij bijgepraat over de activiteiten van de VN in de verarmde eilandstaat. De komende dagen leert Haakon hoe de projecten in de praktijk uitwerken.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen