Groothertog Jean wordt 97 jaar

Aan de vooravond van de 97e verjaardag van groothertog Jean heeft het Luxemburgse hof donderdag een foto vrijgegeven van het krasse voormalige staatshoofd met zijn oudste zoon en opvolger groothertog Henri. De jarige houdt het vrijdag rustig. De festiviteiten vinden in familiekring plaats.

Groothertog Jean, op 5 januari 1921 geboren in Colmar-Berg, deed in oktober 2000 na een regeerperiode van 36 jaar afstand van de troon. Sindsdien leidt hij een teruggetrokken leven op een kasteel in Fischbach, in het noorden van het groothertogdom. De laatste jaren trad hij slechts een enkele keer in de openbaarheid, zoals in 2014 bij de herdenking van de zeventigste verjaardag van de geallieerde landingen in Normandië en begin vorig jaar bij een bezoek aan Luxemburg van de Duitse bondskanselier Angela Merkel.

Net als jaargenoot prins Philip van Groot-Brittannië, die pas het afgelopen jaar met pensioen ging, heeft Jean actief deelgenomen aan de strijd in de Tweede Wereldoorlog. Philip deed dat op zee en Jean meldde zich na de Duitse bezetting van Luxemburg en het afronden van een studie in Canada in 1942 als vrijwilliger bij de Irish Guards.

Hij kreeg een opleiding aan de koninklijke academie Sandhurst en nam als officier deel aan de landingen op de kust van Normandië, al was het niet op D-day maar vijf dagen later. Jean nam deel aan de bevrijding van Frankrijk, België, Luxemburg en ook Nederland, zoals hij zijn kinderen nog altijd met trots kan vertellen.

Na de oorlog trouwde hij in 1953 met de Belgische prinses Joséphine-Charlotte, zus van de koningen Boudewijn en Albert II. Jean volgde in 1964 zijn moeder groothertogin Charlotte op, en zag de welvaart in Luxemburg in 36 jaar tijd enorm toenemen.