2020 10 08 1

Gelukkig! Hartoperatie koning Harald goed verlopen

Goed nieuws voor de Noorse koninklijke familie. De hartoperatie van koning Harald is voorspoedig verlopen. De toestand van de koning is goed, terwijl hij bijkomt in het Oslo University Hospital.

Met de operatie werd een nieuwe hartklep geplaatst. Dit gebeurde zonder narcose, dus de koning was wakker. Alleen een lies werd lokaal verdoofd. De operatie zal er onder andere voor zorgen dat de 83-jarige koning makkelijker kan ademen.

Volgens de uitleg werd de operatie uitgevoerd in een hybride kamer: een mix van een röntgenlaboratorium en een operatiekamer. Er werd eerst een tijdelijke pacemaker geïnstalleerd. De procedure zelf werd vervolgens uitgevoerd vanuit de lies via een halsslagader. Een nieuwe biologische hartklep werd ingebracht via de toegang in de liesader en in de oude klep geplaatst. De oude flap werd naar de zijkant van de nieuwe, goed functionerende flap geschoven.

Koning Harald heeft al langer last van hartproblemen. Het is dus niet de eerste keer dat koning Harald behandeld. In 2005 onderging de koning een openhartoperatie voor het plaatsen van een kunstmatige hartklep. “Dergelijke kunstmatige biologische hartkleppen hebben een levensduur tussen de 10 en 15 jaar. Het is daarom niet ongebruikelijk dat dergelijke ingrepen na verloop van tijd moeten worden herhaald. Onderzoek heeft aangetoond dat het nodig was om de kunstmatige hartklep die de koning in 2005 ontving te vervangen door een nieuwe kunstmatige klep, om de ademhaling van de koning te verbeteren”, legt het Noorse Hof uit. 

LEES OOK:

Catalanen demonstreren tegen koning Felipe

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: ANP. Beeld: ANP.