Feest in Zweden!

Eerste plannen aangekondigd voor het gouden jubileum van koning Carl XVI Gustaf.

Volgend jaar is het zover. Dan zit de koning 50 jaar op de Zweedse troon. Niet altijd van harte, maar dat staat een feestje niet in de weg.

Het Hof heeft mensen uitgenodigd een embleem voor het jubileum te ontwerpen dat het hele jubileumjaar zal worden gebruikt voor vieringen in heel Zweden. De wedstrijd is op 22 maart geopend en loopt tot en met 25 april.

Prins Carl Philip, de enige zoon van de koning en tweede kind, zit in de jury om het winnende embleem te kiezen. De tien beste logo’s worden begin mei geselecteerd; de winnaar wordt bekendgemaakt vóór midzomer, die in Zweden traditioneel in juni rond de zomerzonnewende valt, en krijgt een uitnodiging voor een jubileummanifestatie in 2023.

Het Gouden Jubileum valt ook samen met de 500e verjaardag van Gustav Vasa’s verkiezing tot vorst. Hij hielp de Zweedse soevereiniteit te vestigen bij de afsplitsing van Denemarken.

Koning Carl XVI Gustaf besteeg de troon op 15 september 1973, na de dood van zijn grootvader, koning Gustaf VI Adolf. De 27-jarige koning koos ‘Voor Zweden – Met de tijd mee’ als zijn lijfspreuk. Carl Gustaf was sinds 1950 troonopvolger.

LEES OOK:

HIEP HIEP HOERA! CARL GUSTAF VIERT 75E VERJAARDAG MET BESCHEIDEN FEESTJE

Meer lezen over royals? Bestel snel uw digitale versie van Royalty.

Bron: RoyalCentral