Drukke verjaardag Carl Gustaf

Zweden viert zaterdag op uitbundige wijze de zeventigste verjaardag van koning Carl XVI Gustaf. De koninklijke familie, die vrijdagavond al werd getrakteerd op een feestelijke muzikale avond in het Noords museum, heeft een vol programma. Voor het sluitstuk zaterdagavond in het Koninklijk Paleis in Stockholm worden tal van buitenlandse koninklijke gasten verwacht, onder wie prinses Beatrix.

De verjaardag begint echter stichtelijk, met een Te Deum in de kapel van het paleis. Het is de derde dankdienst in twee maanden tijd. De koninklijke familie had dan ook veel redenen om dankbaar te zijn, zoals Carl Gustaf vrijdagavond tijdens het feest al zei. Begin maart was er gezinsuitbreiding bij kroonprinses Victoria en anderhalve week geleden kregen prins Carl Philip en prinses Sofia hun eerste kind. Na beide geboortes volgde een Te Deum.

Na de kerkelijke plechtigheid is er een militaire hulde bij het paleis en kunnen kinderen de jarige koning traditiegetrouw bloemen overhandigen. Vanwege de bijzondere verjaardag volgen daarop echter ook een zanghulde en 'balkonscene' aan de andere kant van het paleis, waar duizenden Zweden de kans krijgen de koning en zijn familie toe te zingen.

De mogelijkheid om Carl Gustaf en Silvia te zien, bestaat ook wanneer zij per koets van het paleis naar het stadhuis van Stockholm rijden, waar een lunch wordt aangeboden. Later op de middag zijn er op paleis nog een paar ontvangsten alvorens iedereen – op prinses Sofia na, die het na de recente bevalling nog rustig aan doet – zich meldt in de Troonzaal voor het galadiner.