×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Drukke verjaardag Carl Gustaf

  Drukke verjaardag Carl Gustaf

  Zweden viert zaterdag op uitbundige wijze de zeventigste verjaardag van koning Carl XVI Gustaf. De koninklijke familie, die vrijdagavond al werd getrakteerd op een feestelijke muzikale avond in het Noords museum, heeft een vol programma. Voor het sluitstuk zaterdagavond in het Koninklijk Paleis in Stockholm worden tal van buitenlandse koninklijke gasten verwacht, onder wie prinses Beatrix.


  De verjaardag begint echter stichtelijk, met een Te Deum in de kapel van het paleis. Het is de derde dankdienst in twee maanden tijd. De koninklijke familie had dan ook veel redenen om dankbaar te zijn, zoals Carl Gustaf vrijdagavond tijdens het feest al zei. Begin maart was er gezinsuitbreiding bij kroonprinses Victoria en anderhalve week geleden kregen prins Carl Philip en prinses Sofia hun eerste kind. Na beide geboortes volgde een Te Deum.

  Na de kerkelijke plechtigheid is er een militaire hulde bij het paleis en kunnen kinderen de jarige koning traditiegetrouw bloemen overhandigen. Vanwege de bijzondere verjaardag volgen daarop echter ook een zanghulde en 'balkonscene' aan de andere kant van het paleis, waar duizenden Zweden de kans krijgen de koning en zijn familie toe te zingen.

  De mogelijkheid om Carl Gustaf en Silvia te zien, bestaat ook wanneer zij per koets van het paleis naar het stadhuis van Stockholm rijden, waar een lunch wordt aangeboden. Later op de middag zijn er op paleis nog een paar ontvangsten alvorens iedereen – op prinses Sofia na, die het na de recente bevalling nog rustig aan doet – zich meldt in de Troonzaal voor het galadiner.

  30 april 2016 - 11:50