Interpol ingeschakeld voor diefstal Zweedse kroonjuwelen

De Zweedse politie heeft woensdag Interpol ingeschakeld voor de opsporing van de een dag eerder uit de kathedraal van Strängnäs gestolen begrafenisregalia van koning Karl IX en zijn echtgenote koningin Kristina. Die lagen weliswaar achter slot en grendel maar twee dieven, die zich volgens de laatste berichten uit Zweden goed moeten hebben voorbereid, wisten twee kostbare kronen en een rijksappel te stelen en uit de kerk te smokkelen.

Afgelopen nacht en dinsdagmiddag is met man en macht en tot nu toe tevergeefs gezocht naar de dieven, die met een bootje uit Strängnäs weg wisten te komen. De politie heeft ooggetuigen opgeroepen zich te melden en het publiek gevraagd mee te helpen met de opsporing. Door het melden van de juwelenroof aan Interpol hopen de Zweden internationale verkoop te bemoeilijken.

De gestolen regalia uit 1611 behoren niet als zodanig tot de Zweedse kroonjuwelen. Die liggen achter slot en grendel in de schatkamer van het Koninklijk Paleis in Stockholm. Maar in de zeventiende eeuw en daarvoor was het gebruik om overleden vorsten symbolen van hun waardigheid mee te geven in het graf. De kronen van Karl IX en Kristina en de rijksappel zijn speciaal voor dat doel gemaakt. Ze zijn van grote historische waarde, terwijl er niet echt een prijskaartje aanhangt.