×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Staatsbezoek aan voormalig Nederlands-Indië

  Door Marc van der Linden

  De koning en koningin hebben hun staatsbezoek aan Indonesië er op zitten. Meteen na hun wintersportvakantie in Oostenrijk vertrekken ze naar het land dat ooit deel uitmaakte van het Koninkrijk der Nederlanden. We kunnen er genoeg over zeggen, maar Nederland is het voormalige NederlandsIndië veel verschuldigd. Het heeft ons land niet alleen rijker gemaakt, maar…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Deense kroonprins negeert wegafsluting

  Frederik biedt excuses aan om 'onverantwoord' gedrag

  Deense kroonprins negeert wegafsluting

  De Deense kroonprins Frederik is onder vuur komen te liggen nadat hij zaterdag een wegafsluiting negeerde en zonder toestemming over de Grote Beltbrug reed. De hangbrug tussen de eilanden Funen en Seeland was tijdelijk voor het verkeer gesloten vanwege de zware storm Egon.


  Volgens de krant BT passeerde de kroonprins in een hofauto met kenteken 'Kroon 7' de brug om 15.15 uur. De brug was een uur eerder uit voorzorg afgesloten voor al het verkeer. Volgens het bedrijf Sund og Bælt, dat de grootste bruggen in Denemarken in beheer heeft, reed Frederik zonder toestemming de brug over. Wel was afgesproken dat de hofauto alvast de tolpoortjes voorbij mocht rijden, om geen last te hebben van andere voertuigen zodra de brug weer zou zijn vrijgegeven. Tot grote verbazing van Sund og Bælt reed de auto echter meteen door naar de overkant.

  De kroonprins was op weg van Kopenhagen naar Herning, waar hij op het jaarlijkse Sportgala enkele prijzen zou uitreiken. Op de terugweg kreeg Frederik wel toestemming om de brug over te rijden, waarschijnlijk van de Deense veiligheidsdienst PET. De hofauto reed zo'n 300 wachtende automobilisten voorbij.

  De directeur van Sund og Bælt is verbolgen, zo vertelt hij aan publieke omroep DR: 'Het is totaal onverantwoord om over de brug te rijden wanneer deze is afgesloten wegens storm. Het besluit om de brug af te sluiten is door de politie en onszelf genomen uit oogpunt van verkeersveiligheid.' Ook de regionale politie van Zuid-Seeland en Lolland-Falster is 'not amused' en heeft het hof om uitleg gevraagd. Uiteindelijk ging de brug zondag om 04.00 uur weer open voor het verkeer. 

  Update:

  Het Deense hof heeft inmiddels op de zaak gereageerd. Woordvoerster Lene Balleby laat volgens omroep DR weten:

  'De kroonprins betreurt wat er is gebeurd en kan begrijpen dat de situatie nog meer frustratie en boosheid heeft veroorzaakt bij de mensen die al vele uren moesten wachten om de brug te kunnen passeren. Het was een verkeerd besluit om de verder te rijden toen de mogelijkheid zich voordeed.'

  Veiligheidsdienst PET sluit zich hierbij aan en zal de procedures voor dit soort gevallen nader onderzoeken.

  12 januari 2015 - 12:28