Deense koningin viert 75e verjaardag met groot feest

Koningin Margrethe viert op 16 april haar 75e verjaardag en die mijlpaal gaat niet ongemerkt voorbij. Het Deense hof maakte woensdag in grote lijnen het programma van de feestelijkheden bekend.

Op 25 maart zal door de koningin zelf de tentoonstelling 'H.M. Koningin Margrethe II van Denemarken – Een kledingparade' worden geopend in het Paleis Frederiksborg in Hillerød. Hier wordt in de Ridderzaal aan de hand van galajurken, andere kleding en foto's het leven van de Deense vorstin verteld. Twee weken later zal in het muziekgebouw van de stad Aarhus, op het schiereiland Jutland, een gala-avond worden gehouden. In die stad staat de residentie Marselisborg, waar de koningin en haar familie traditioneel de paasdagen doorbrengen.

Aan de vooravond van haar verjaardag, 15 april, wordt koningin Margrethe geëerd met een gala-banket op Paleis Christiansborg in Kopenhagen. Een dag later vindt om 12.00 uur de traditionele balkonscène plaats bij het Paleis Amalienborg. De koningin en haar familie zullen dan worden toegezongen door de Deense bevolking. Vervolgens maken koningin en prins een rijtoer door de stad naar het Raadhuis, waar een lunchreceptie zal worden gehouden. 's Avonds is er een diner op Paleis Fredensborg, ten noorden van Kopenhagen.