×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • Wat een soap

  Door Marc van der Linden

  De Britse monarchie wordt over de hele wereld als een soapopera gevolgd. Als er wat gebeurt rond Meghan en Harry, Kate en William of Charles en Camilla is dat wereldnieuws, maar wie een echte soapopera wil, zou het Luxemburgse hof moeten volgen. Met name groothertogin Maria Teresa lijkt een kwalijke rol te spelen. Zo zouden…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Deense koningin verkast naar Marselisborg

  Traditioneel zomerverblijf in Aarhus

  Deense koningin verkast naar Marselisborg

  Met ingang van dinsdag heeft de Deense koningin Margrethe haar residentie verplaatst naar Marselisborg Slot in Aarhus. De koningin verblijft er sinds haar troonsbestijging in 1972 elk jaar een paar keer. Bijna altijd met Pasen, maar meestal ook een tijdje in de zomer en in juli.


  Op andere tijden in het jaar huist ze in Fredensborg buiten Kopenhagen of in Amalienborg in de hoofdstad. Voor vakantie gebruikt ze overigens het Frans wijngoed van haar man prins-gemaal Henrik en het vroeger bij haar moeder koningin Ingrid populaire Grasten in het zuiden van Denemarken.

  De Deense koningin houdt daarmee vast aan een oude traditie dat een vorst zich op gezette tijden in andere delen van zijn land ophoudt. Zo verblijft de Britse koningin Elizabeth deze week in Schotland, alvorens er later in de zomer terug te keren voor haar 2 maanden durende zomervakantie.

  Dannebrog

  Koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik zetten ook de koninklijke boot Dannebrog in om elk jaar officiële bezoeken af te leggen in het waterrijke eigen land. De Dannebrog gaat in augustus ook richting Groenland, waar kroonprins Frederik en kroonprinses Mary een bezoek afleggen. Groenland maakt deel uit van het Deense koninkrijk.

  Marselisborg Slot was in 1898 het huwelijksgeschenk van Aarhus aan de toenmalige kroonprins Christian en kroonprinses Alexandrine. Zij gebruikten het als zomerresidentie. Margrethe kreeg het op haar beurt in 1967 van haar vader koning Frederik IX ter gelegenheid van haar huwelijk.

  2 juli 2014 - 09:49