Deense koningin neemt intrek in Marselisborg

De Deense koningin Margrethe en prins-gemaal Henrik strijken zaterdag traditiegetrouw voor de kerstdagen neer in paleis Marselisborg nabij Aarhus. Dat heeft het Deense hof bekendgemaakt.

Marselisborg is in 1967 door toenmalig koning Frederik IX ter gelegenheid van haar huwelijk geschonken aan kroonprinses Margrethe, die er vooral tijdens de zomer verblijft. En met kerst dus.

De Deense koningin is een van de weinige monarchen die nog verschillende officiële residenties aanhoudt waar ze steeds een aantal maanden per jaar huist. Naast Amalienborg in Kopenhagen is dat bijvoorbeeld Fredensborg op een uur rijden van de hoofdstad. Daar werden eerder dit jaar koning Willem-Alexander en koningin Máxima ontvangen bij hun kennismakingsbezoek. Daarnaast is er Marselisborg en in het zuiden van Denemarken het zomerverblijf Gråsten.

Traditie

De Deense koningin hecht eraan om zich naar de seizoenen door het land te verplaatsen, een traditie die bij andere koningshuizen verloren is gegaan. Het Nederlandse hof verplaatste zich vroeger ook, van Den Haag naar Het Loo in Apeldoorn bijvoorbeeld en er was ook een week of een periode van enkele dagen dat er in Amsterdam werd verbleven.

De Britse koningin Elizabeth neemt elk jaar nog enige tijd residentie op in Holyroodhouse in de Schotse hoofdstad Edinburgh. De kerst en het begin van het jaar brengt ze door op Sandringham, waar ze eerder deze week per trein naar toe reisde. Elizabeth blijft daar tot begin februari.