×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Deense hof: prins Henrik lijdt aan dementie

  Ernstiger dan gewoonlijk op zijn leeftijd

  Deense hof: prins Henrik lijdt aan dementie

  Het Deense hof heeft namens koningin Margrethe woensdag laten weten dat prins Henrik aan dementie lijdt. De 83-jarige prins is daar deze zomer uitgebreid voor onderzocht. Het betekent dat de prins, die al met pensioen was gegaan, zijn activiteiten nog verder zal afbouwen en nog meer in de luwte zal gaan leven.


  'De diagnose zorgt voor een verzwakking van het cognitieve functioneringsniveau van de prins. De verminderde hersenactiviteit is volgens het Rigshospitalet erger dan gewoonlijk voor de leeftijd van de prins en dat kan gepaard gaan met veranderingen in gedrag, reacties, beoordelingsvermogen en emoties. Het beïnvloedt ook de interactie met de buitenwereld,' staat in de verklaring van het hof. 'Als gevolg van de diagnose zal de Prins zijn activiteiten in de toekomst verder downgraden, evenals zijn beschermheerschappen en erefuncties.' Het is de wens van de koningin en de koninklijke familie dat de prins in de toekomst de ruimte krijgt om met de nieuwe situatie te leren leven.

  Deze zomer baarde de prins opzien door uit te halen naar zijn vrouw, koningin Margrethe. Hij kreeg te weinig respect van haar en zou – gelijk met haar – koning moeten zijn in plaats van prins. Om die reden wilde hij niet langer in de toekomst naast haar begraven worden. In 2014 werd de prins in een gesprek met Nederlandse pers ook boos, toen hem naar tips werd gevraagd voor koningin Máxima. Hij vond zijn situatie niet gelijk: zijn werd koningin naast Willem-Alexander, maar hij geen koning naast Margrethe.

  6 september 2017 - 14:36