De Noorse koninklijke familie herdenkt aanslag Utøya

De Noorse koninklijke familie herdenkt aanslag Utøya

Gisteren was het alweer tien jaar geleden dat er een terroristische aanslag plaatsvond op het Noorse eiland Utøya. De Noorse koninklijke familie was aanwezig bij een herdenking.

Herdenking aanslag

Kroonprins Haakon, kroonprinses Mette-Marit en prinses Ingrid Alexandra waren donderdagmiddag aanwezig op het eiland Utøya om slachtoffers van de terroristische aanslagen in Noorwegen te herdenken. Tijdens de herdenking op het eiland gaf Haakon een speech waarin de kroonprins benadrukte om te blijven praten over de gebeurtenissen. “Het is belangrijk dat mensen durven te praten over wat er is gebeurd, ook al is het ongemakkelijk”, aldus de Noorse kroonprins. Haakon vindt het daarnaast ook belangrijk dat iedereen blijft luisteren naar de persoonlijke verhalen van overlevenden. “Niemand van ons kan zich verplaatsen in de angst die iedereen hier gevoeld moet hebben. Het enige wat we kunnen doen is luisteren en een deel van de pijn wegnemen van iedereen die de aanslag heeft overleefd.”

Bloemen

Tijdens hun bezoek aan Utøya legden de leden van de koninklijke familie bloemen bij het gedenkteken voor de aanslag, die donderdag tien jaar geleden plaatsvond. Later op de avond was er ook een herdenkingsdienst in de hoofdstad Oslo waar naast de Noorse koninklijke familie ook de Noorse premier bij aanwezig was.

Aanslag Utøya

Anders Breivik liet tien jaar geleden explosieven afgaan voor het kantoor van toenmalig premier Jens Stoltenberg en bracht zo acht mensen om het leven. Twee uur na de bomaanslag in Oslo schoot Breivik 69 mensen dood op het eiland Utøya, waar toen een jeugdkamp van de regerende Noorse arbeiderspartij aan de gang was.

Lees ook: Koninklijke familie uit Noorwegen is bij herdenking aanslagen Oslo en Utøya

Beeld en bron: ANP