Dadersporen gevonden in kathedraal na kronenroof

Zweedse media jagen deze dagen net zo hard op nieuws over de grote koninklijke begrafenisjuwelenroof als de Zweedse politie jacht maakt op de met twee kostbare eeuwenoude kronen en een rijksappel gevluchte dieven. De politie doet echter geen mededelingen, waardoor een aantal journalisten zich liet verleiden tot speculatieve berichten.

Zo meldden verschillende media donderdagmiddag dat er bloedsporen van een van de dieven waren gevonden in de kathedraal van Strängnäs, waar de begrafeniskronen en rijksappel uitgestald waren, en dat bij huiszoekingen de buit was teruggevonden. Dat 'nieuws' werd echter snel ontzenuwd door de politiewoordvoerder in Strängnäs. "De situatie is sinds gisteren niet gewijzigd. Er zijn berichten dat we de juwelen hebben gevonden, maar ik kan dat niet bevestigen."

Ook wist hij niets van arrestaties, die ten noorden van Stockholm plaats gevonden zouden hebben. Wel wilde hij kwijt dat het sporenonderzoek in en buiten de kathedraal resultaat had opgeleverd, maar wat er is gevonden wilde hij in het belang van de opsporing van de dieven en begrafenisregalia niet zeggen.

In de kathedraal bevinden zich de graven van koning Karl IX en zijn echtgenote Kristina. In de tijd dat zij werden begraven in de zeventiende eeuw was het gebruikelijk om dat te doen met speciaal gemaakte symbolen van hun waardigheid, zoals een koningskroon en scepter. Later zijn die kostbaarheden uit de tombes gehaald en tentoongesteld in de kerk. Achter slot en grendel, maar dat was dinsdag voor dieven geen belemmering.