Carl Philip was zeven maanden kroonprins

Het huwelijk van de Zweedse prins Carl Philip is zaterdag veel kleinschaliger dan dat van zijn oudste zus kroonprinses Victoria vijf jaar geleden. Carl Philip en zijn bruid Sofia Hellqvist vinden dat niet erg. Ze hadden het ook goed gevonden als de bruiloft echt in kleine kring gehouden had kunnen worden, zo zeiden ze in een vraaggesprek met omroep SVT.

Toch had het ook anders kunnen zijn. Victoria is weliswaar de oudste in het gezin van koning Carl Gustaf en koningin Silvia, maar toen Carl Philip op 13 mei 1979 werd geboren nam hij haar plaats als eerste in de lijn van troonopvolging over. Carl Philip was echter maar zeven maanden kroonprins.

Op 1 januari 1980 trad een nieuwe opvolgingswet in werking, die met terugwerkende kracht een einde maakte aan de voorrang die jongens hadden op meisjes. Victoria werd daardoor weer kroonprinses. Protesten van haar vader koning Carl Gustaf die vond dat zijn zoon zijn rechten moesten behouden en dat de wet pas voor een volgende generatie moest gelden, hielpen niet.

De koning is nog lang blijven mokken, maar de Zweden zijn al jaren zeer tevreden over de regeling en ook Carl Philip lijkt blij met deze wending van zijn lot. Het is daarom ook dat voor het huwelijk van kroonprinses Victoria dat alles uit de kast werd gehaald en nu niet voor Carl Philip.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen