×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Carl Philip was zeven maanden kroonprins

  Prins verloor voorrang op Victoria door nieuwe opvolgingswet

  Carl Philip was zeven maanden kroonprins

  Het huwelijk van de Zweedse prins Carl Philip is zaterdag veel kleinschaliger dan dat van zijn oudste zus kroonprinses Victoria vijf jaar geleden. Carl Philip en zijn bruid Sofia Hellqvist vinden dat niet erg. Ze hadden het ook goed gevonden als de bruiloft echt in kleine kring gehouden had kunnen worden, zo zeiden ze in een vraaggesprek met omroep SVT.


  Toch had het ook anders kunnen zijn. Victoria is weliswaar de oudste in het gezin van koning Carl Gustaf en koningin Silvia, maar toen Carl Philip op 13 mei 1979 werd geboren nam hij haar plaats als eerste in de lijn van troonopvolging over. Carl Philip was echter maar zeven maanden kroonprins.

  Op 1 januari 1980 trad een nieuwe opvolgingswet in werking, die met terugwerkende kracht een einde maakte aan de voorrang die jongens hadden op meisjes. Victoria werd daardoor weer kroonprinses. Protesten van haar vader koning Carl Gustaf die vond dat zijn zoon zijn rechten moesten behouden en dat de wet pas voor een volgende generatie moest gelden, hielpen niet.

  De koning is nog lang blijven mokken, maar de Zweden zijn al jaren zeer tevreden over de regeling en ook Carl Philip lijkt blij met deze wending van zijn lot. Het is daarom ook dat voor het huwelijk van kroonprinses Victoria dat alles uit de kast werd gehaald en nu niet voor Carl Philip.

  12 juni 2015 - 16:01