Carl Philip en Sofia ‘geraakt’ door gelukswensen

De Zweedse prins Carl Philip en zijn kersverse echtgenote prinses Sofia kijken terug op een prachtige huwelijksdag. "We zijn diep geraakt door alle liefde en waardering die we hebben mogen ervaren op onze huwelijksdag", valt te lezen op de Facebookpagina van het Zweedse koningshuis.

"Het geluk en de vreugde die jullie ons hebben laten zien, betekent heel veel voor ons", aldus het stel. "Het is een prachtige herinnering die we voor altijd met ons mee zullen dragen."

De zoon van koning Carl Gustaf gaf zaterdag zijn jawoord aan Sofia in de kerk van het Koninklijk Paleis in Stockholm. Vanuit Nederland was Máxima bij de huwelijksvoltrekking aanwezig.

Veel lof voor bruiloft

'Een historische bruiloft. Het koningshuis is een nieuwe weg ingeslagen. Persoonlijk en ontroerend'. In de Zweedse zondagskranten wordt vol lof geschreven over het huwelijk van prins Carl Philip en Sofia Hellqvist een dag eerder. Dat het bruidspaar een heel eigen en soms eigenzinnig stempel op de feestelijkheden heeft gedrukt, wordt gewaardeerd. Modern, maar met oog voor traditie aldus Aftonbladet.

De muziekkeuze bij de kerkdienst had zaterdag al tot veel reacties geleid. Coldplay, Rihanna en gospel: dat was nog niet eerder bij een koninklijke bruiloft gehoord en dat alle bruiloftsgasten meeklapten op de muziek was ongezien. Maar het paste bij Carl Philip en zijn Sofia, die vrijdag ook al originaliteit toonden door hun laatste feest als vrijgezellen te vieren in een bunker uit de Tweede Wereldoorlog. Minder koninklijk kon nauwelijks.

Sofia verraste bij het huwelijksdiner door haar toespraak en liefdesverklaring aan Carl Philip te laten zingen door Molly Sandén. "Mijn vader zei net dat ik mijn eigen weg ga, en doe ik nu ook", aldus de kersverse prinses. Carl Philip had daarvoor al een minutenlange ovatie gekregen van familie, vrienden en genodigden – onder wie de zichzelf met een waaier driftig koelte toezwaaiende koningin Máxima – na zijn toespraak. "Jij bent de beste" zei hij tot zijn echtgenote.

Menu

Zweedse topkoks hadden gezorgd voor een uitgelezen menu, dat ze na het diner in de meer dan negen uur durende rechtstreekse uitzending van de Zweedse omroep SVT gang voor gang kwamen toelichten. De openheid van het Zweedse hof rond het huwelijk, met opnamen tussen het eten door, de toespraken en het aansnijden van de bruidstaart en het meekijken bij de eerste dans, stond in contrast met de bruiloft van prinses Madeleine twee jaar geleden.

Toen werd het avondprogramma achter gesloten deuren afgewerkt, zoals ook in Nederland gebruikelijk was. Dat leverde de toch al niet zo geliefde Madeleine veel kritiek op. Carl Philip en het paleis leerden ervan en lieten de camera's tot na middernacht toe. "Een bruiloft voor heel het volk" oordeelde Aftonbladet tevreden.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen