×
AdBlock gedetecteerd!

Beste bezoeker,

Wij zien dat je een adblocker gebruikt die ervoor zorgt dat je geen advertenties ziet op onze website. Dit vinden wij jammer, want de artikelen op onze website zijn mede dankzij deze advertenties gratis te lezen en bekijken. Wil jij een uitzondering maken voor onze website of meer lezen over de wijze waarop wij met advertenties omgaan? Klik dan hier.
 • De koninklijke familie wordt kleiner

  Door Marc van der Linden

  Er zijn altijd mensen die het raar vinden als niet de hele koninklijke familie komt opdraven bij een feest. Bij het feest voor de 75ste verjaardag van prinses Margriet ontbraken bijvoorbeeld de koning en de koningin en haar zus prinses Christina. Maar als mensen dan zeggen het raar te vinden, vraag ik me af hoe…

  Lees column
 • Meest gelezen

 • Wilt u op de hoogte blijven via de Royalty nieuwsbrief? Schrijf u nu in!

 • Carl Gustav vindt zeilende Greta moedig

  Geconfronteerd met klimaatvraagstuk

  Carl Gustav vindt zeilende Greta moedig

  De Zweedse koning maakt zich ernstige zorgen om de klimaatverandering.


  Hij heeft veel waardering voor milieuactiviste Greta Thunberg en noemt haar in een interview met de krant Aftonbladet “moedig”.

  De koning is voor een staatsbezoek in India en daar wordt hij naar eigen zeggen geconfronteerd met het klimaatvraagstuk. Zo merkte hij dat de lucht in New Delhi behoorlijk vies is. “Dat komt omdat ze nog steeds steenkool gebruiken”, zei hij. Tijdens een rondetafelgesprek zei Carl Gustaf dat hij ontbossing vreselijk vindt. “Als kind leerde ik dat je de bossen moet respecteren en niet moet verstoren”, zei de royal tegen de krant. “Dat zit nog steeds diep in mij.”

  Nu de Klimaattop in Madrid is begonnen, hoopt Carl Gustaf dat de wereldleiders nu echt met goede plannen komen om de klimaatverandering tegen te gaan. Iedereen moet volgens de koning zijn steentje bijdragen en volgens de Zweed is die bereidheid steeds groter. “Niet alleen regeringen maar ook sectoren moeten kijken wat ze kunnen doen om de CO2-uitstoot te verminderen.”

  Carl Gustaf liet ook nog weten veel bewondering te hebben voor de Zweedse milieuactiviste Greta Thunberg. “Het is heel moedig dat ze per zeilboot naar Amerika is gevaren”, zei de vorst. Vooral de terugreis in een kleine catamaran spreekt volgens hem tot de verbeelding. Of de koning voortaan met de trein naar staatsbezoeken gaat, liet hij in het midden. “Dat hangt natuurlijk af van waar ik naartoe moet.”

  5 december 2019 - 11:40