Carl Gustaf van Zweden: ‘Een Bernadotte treedt niet af’

“Een Bernadotte treedt niet af.” Met die boodschap is koning Carl XVI Gustaf van Zweden dinsdag begonnen aan een driedaags staatsbezoek aan Frankrijk, het stamland van zijn koningshuis. In een interview met dagblad Le Figaro benadrukte de Zweedse koning dat, in tegenstelling tot wat de koningen van Spanje en België en de Nederlandse koningin recent hebben gedaan, aftreden bij hem niet tot de opties behoort.

Carl Gustaf (68), op de troon sinds het overlijden van zijn grootvader in 1973, is ook nog niet zo oud als zijn teruggetreden collega’s Juan Carlos (76), Albert (80) en Beatrix (76). In Zweden geven opiniepeilingen regelmatig aan dat de bevolking een voorkeur heeft voor Carl Gustafs dochter kroonprinses Victoria, maar die staat allesbehalve te trappelen omdat ze tijd wil besteden aan haar jonge gezin.

Als Carl Gustaf net zo’n sterk gestel heeft als zijn twee voorgangers blijft hij nog wel even op de troon. Koning Gustaf V (regerend van 1907 tot 1950) werd 92 jaar en koning Gustaf VI Adolf (1950-1973) werd 90.

Geef een reactie

Gerelateerde artikelen