Carl Gustaf kan gewoon naar Pyeongchang

Het Zweedse koningspaar vertrekt dit weekeinde zoals gepland naar de Olympische Winterspelen in Pyeongchang. Het overlijden van de Deense prins Henrik eerder deze week heeft in de reisplannen geen verandering gebracht.

Aanvankelijk werd gedacht dat koning Carl Gustaf en koningin Silvia eerder zouden terugkeren voor de uitvaartdienst dinsdag in Kopenhagen. Maar op verzoek van Henrik blijft de kring van genodigden beperkt tot naaste familie en vrienden.

Koning Carl Gustaf had als neef van koningin Margrethe daartoe kunnen behoren, maar dat blijkt niet het geval. Ook van andere koninklijke families wordt geen afvaardiging verwacht, zo werd donderdag vanuit Kopenhagen gemeld, met uitzondering van de Griekse (ex-)koning Constantijn en koningin Anne-Marie, zwager en zus van koningin Margrethe.

De Zweedse kroonprinses Victoria en echtgenoot Daniel zijn vrijdag in de Litouwse hoofdstad Vilnius voor de viering van het eeuwfeest van de onafhankelijkheid. De Deense kroonprinses Mary heeft vanwege het overlijden van haar schoonvader haar deelname afgezegd.